Vegyszerek

A férfiasságot veszélyeztetik a mindennapi anyagok

Több iparilag fejlett országban kimutatható mértékben csökkent a fiatal férfiak spermiumszáma, amit a vegyszerek széleskörű használatával magyaráz a tudomány.

2015.08.19 08:53MTI

Ezt alátámasztotta egy egerekkel végzett svájci kutatás is, amely szerint a kemikáliák képesek az örökítőanyag megváltoztatására is. Az úgynevezett lágyítószerek, mint például a ftalátok, formázhatóvá teszik a műanyagot, így például festékek, ruhák, kozmetikumok és játékok készítéséhez is használják. Rágcsálóknál már bebizonyították, hogy ezek az anyagok a hormonokhoz hasonló hatásuk miatt befolyásolják a termékenységet is - közölték a Genfi Egyetemi Klinika (HUG) kutatói.

A HUG, valamint a Genfi és a Lausanne-i Egyetem kutatói két különböző törzs nőstény egereit táplálták vemhességük ideje alatt ftalátokkal. A dózis jóval az emberek számára megengedett határérték fölött volt. Végül megvizsgálták a hím utódok spermiumtermelését és örökítőanyagát.

A kutatók változásokat észleltek, főként az örökítőanyag bizonyos toldalékaiban, amelyek a gének aktivitásáért felelnek - ezek az úgynevezett epigenetikus változások együtt jártak ezen hímek termékenységének csökkenésével. Azok a gének változtak meg, amelyek a spermiumok érésében és irányításában játszanak szerepet.

Ezeket a jelenségeket azonban csak az egyik törzs egereinél figyelték meg, a másik törzsnél csak a dózis további emelésekor jelentkeztek a változások.

A PLOS ONE című szaklapban bemutatott eredmények a szerzők szerint azt igazolják, hogy a környezeti hatások a terhesség ideje alatt károsíthatják a termékenységet és befolyásolhatják az örökítőanyagot is. A vegyi anyagok hatása egyénenként változó lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.