Kánikula

Az izzadás jó, csak az illatát kell szabályozni

Testszag, dehidratáció - csak néhány kellemetlenségek közül, amelyek a fülledt idő, a nyári meleg velejárói lehetnek. Tippek, hogyan maradhat friss és üde...

2015.08.17 16:37ma.hu

Mindennapi tisztálkodási rutinunkhoz hozzátartozik a dezodorok használata. Négyből három ember biztosan keni magát valamivel. A hagyományos dezodorok közül valaki a golyósra, kenősre valaki a fújósra esküszik - írja a hirado.hu.

Zsírsavak

„A verejték szagtalan. Amikor termelődik, akkor nagyon nagy részében nincsen semmiféle szaga” – magyarázta Wikonkál Róbert, a Semmelweis Egyetem bőrgyógyásza. Hozzátette, hogy bőrfelületünkön élnek baktériumok, amelyeknek ez a tápláléka, tehát a faggyú és a verejték együtt olyan mikrobiológiai környezetet, baktériumflórát tart fönt, amelyek a verejtéket, illetve a faggyút fermentálják. Az így keletkező zsírsavak válnak büdössé – hangsúlyozta a szakember.

Olyan anyagokat is hozzáadnak az izzadásgátlókhoz, amelyek alkalmasak arra, hogy a verejtékmirigyeket összehúzzák, tehát a verejtéktermelés mennyiségét csökkentsék. Természetesen illatanyagokat is kevernek beléjük, hogy ne csak elnyomják a verejtékkel járó esetleges szagokat, hanem kellemes illatot kölcsönözzenek - mondta a bőrgyógyász.

Ezt a kettőst hatást különféle vegyületekkel érik el: a dezodorok alumíniumsót, pakurát és egyéb mesterséges anyagokat tartalmaznak.

Inkább árt, mint használ?

Kucsinka Gabi, a Hangák, vagyis a Zöldre Érett Nők Közössége alapítója éppen ezektől irtózik.

„Az izzadást nem gátolni kell, hanem az izzadás során keletkező testnedvek szagát kell valamelyest közömbösíteni. Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásnak egy nagyon fontos része, és inkább ártunk magunknak azzal, hogy ha eltömítve ezeket a pórusokat és csatornákat nem hagyjuk magunkat izzadni” – érvelt.

Gabi a természetes életmód híve. Azt mondja, hogy dezodorokat is könnyűszerrel készíthetünk kizárólag természetes alapanyagokból. Gabi kertjében például pikpakk elkészül egy tégely dezodor.

„Sheavaj a dezodorunk alapja. Ezt a karitéfa diójából nyert kencét vízfürdőn kell felolvasztani” – mondta el H. Molnár Anikó, a Hangák kreatív munkatársa a sheavaj olvasztása közben. Amíg a vaj olvadt, előkészítette a másik fontos alapanyagot, a szódabikarbónát. A nagyobb szemcséket mozsárban apóra zúzta.

„Amikor ilyen szépen felolvadt a sheavajunk, akkor az 1 kanál sheavajhoz 1 kanálka finomra porított szódabikarbónát adunk, étkezési keményítőből is ugyanennyit” – magyarázta. Néhány perc alatt el is készül a dezodor alapja, jöhet az illatosítás.

„Nagyon szeretjük hozzáadni a teafaolajat, mert annak antibakteriális hatása van, de aki nem állhatja a teafaolajat, levendulaolajjal is helyettesítheti. Ezt beleöntjük a kis tégelyünkbe, és pár óra múlva amikor kihűl, ugyanilyen szép krémes és kenhető lesz” – mondta el.

Antal Vali hatóanyag-elemző, kozmetikai szaktanácsadó is a biodezodorokra esküszik. Az mondja, hogy a hagyományos dezodorok hosszú távú használata egészségkárosító is lehet. Elmondta: bizonyos alumíniumsók blokkolják a verejtékmirigyek működését. A hónaljmirigyek képesek a nehézfémek nagy részét is üríteni a szervezetből, és még számtalan olyan kémiai és vegyi anyag van, ami a hónalji mirigyeknek keresztül tud ürülni. Ám nem engedjük izzadni a hónaljunkat, mert a mai dezodorok már 24 órás vagy ennél is több, 48 vagy 72 órás „védettséget” ígérnek.

„Ha naponta újra kenjük - és mondjuk 15 éve használunk - a dezodort, akkor, kérdezem én, 15 év alatt az a rengeteg anyag, aminek a hónaljon keresztül kellet volna kiürülnie, hova kerül?” – tette fel a kérdést a szaktanácsadó. Ha tehát nemcsak illatosak, de egészségesek is szeretnénk lenni, ajánlatos körbenézni a piacon és kipróbálni több bioterméket, mivel ahány ember, annyi bőrtípus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.