Egészség-ügy

Ez a leggyakoribb nyári baleset - nem fog meglepődni

A szülők szívesen ütemezik a nyári vakáció idejére a kisebb-nagyobb operációkat, ilyenkor gyorsabb, biztosabb, jobban gyógyulnak a sebek - vélik. Bár gipszben tölteni a szünetet nem túl jó dolog. Mit mond a szülő, a gyermek és az orvos?

2015.08.16 19:18ma.hu

A tervezhető műtétek nagy részét illetően, kifejezetten ott, ahol hosszabb ápolási időre van szükség, a szülők előnyben részesítik a nyári szünidőt – erősítette meg Sárközy Sándor, a Heim Pál Kórház osztályvezető főorvosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Ilyenkor a gyermek nem hiányzik az iskolából, és a szülők is könnyebben tudnak szabadságot kivenni – indokolta.

Varga Marcell ortopéd sebész és traumatológus arról beszélt, hogy ilyenkor nyáron a baleseti sebészeten az alkartörés, a csuklótörés, a könyöktáji sérülés a leggyakoribb. Ami a rehabilitációt illeti, az lényegesen felgyorsult, ma már nem fantázia, hogy egy alkartörött gyerek, akit megoperálnak, két nap múlva az iskolában dolgozatot ír. Itthon ugyanazokat a technikákat és implantátumokat alkalmazzák adott esetben, mint, mondjuk, Svájcban – hozta fel példaként.

A Heim Pál Gyermekkórház sürgősségi betegellátó osztálya. (MTI-fotó: Bruzák Noémi)

Mikóczi Márió, a Heim Pál Kórház szakorvosa megemlítette: a traumás eseteken gyakran a kisebb gyermeksebészeti beavatkozásokat is ilyenkor nyáron végzik el, egynapos sebészeti ellátás keretében. Ennek lényege, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a gyermek már a műtét napján otthonába bocsátható. Ilyen beavatkozás a lágyéksérvműtét, a rejtett here műtéte, a körülmetélés, a fitymaszűkület, illetve egyes plasztikai sebészeti műtétek.

A főorvos kérdésre válaszolva elmondta: tavasszal megugrik a sérülések száma, majd a nyári szünet első két hetében nagy a nyomás, sok a sérült. Aztán a gyerekek elmennek nyaralni, a nagyszülőkhöz vidékre, és akkor Pesten viszonylagos csönd van. A szünidő végén, augusztus 20-a körül ismét megugrik az esetszám - hangoztatta.

Azt is elmondta: az egészségügyi kultúra nagyon alacsony, szerények az ismeretek, ezen a területen szerinte a közoktatásnak lenne mit tennie. Mint mondta, régen a szülők sokkal többet tudtak, és kevesebbszer vitték a gyereket orvoshoz, sokkal több mindent megoldottak házilag.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.