A briteknél

Csökkent a leggazdagabb és a legszegényebb várható élettartama közötti különbség

Nagy-Britanniában csökkent a leggazdagabbak és a legszegényebbek születéskor várható élettartama közötti különbség egy egészségügyi kutatóközpont frissen ismertetett kimutatásai szerint.

2015.08.16 23:30MTI

A King's Fund nevű agytröszt jelentéséből kiderült, hogy a lakosság leggazdagabb és legszegényebb tíz százalékának várható élettartama között 2,5 évvel csökkent a különbség 1999 és 2010 között: míg az 1999-2003-as időszakban 6,9 év, addig a 2006 és 2010 közötti években 4,4 év volt a különbség.

A születéskor várható élettartam szerte Nagy-Britanniában emelkedett, a legnagyobb mértékben azonban az ország legszegényebb részein.

"Jó hír, hogy a gazdagok és a szegények várható élethossza közötti különbség csökkent a 2010-ig vizsgált időszakban" - mondta David Buck, az intézet vezető kutatója, aki szerint bár a szegénység és a rossz életkilátások közötti összefüggés köztudott, kiderült, hogy már nem feltétlenül állja meg a helyét, és sok tényező szerepét még nem értik teljesen.

A 2006 és 2010 közötti évekről beszélve azt mondta, általában jelentősen csökkentek az egyenlőtlenségek, csökkent a munkanélküliség és javult a lakhatás, ami nagy valószínűséggel közrejátszott az adatok javulásában.

A központ szerint szerepe lehetett ebben az egészségügyi minisztérium programjainak, amelyeket kifejezetten az alacsonyabb várható élettartamú emberek lakta területekre szabtak, arra bíztatva az ott élőket, hogy figyeljenek jobban oda például a cukorbetegségre és a magas koleszterinszintre.

David Buck a 2010 utáni időszakról szólva azt mondta, még nem tudják, hogy a 2008-as gazdasági-pénzügyi válság és a politikai elit arra adott válaszai milyen hatással voltak a leggazdagabbak és a legszegényebbek várható élettartama közötti különbségre, de úgy véli, az egyenlőtlenségek csökkentésének gondolata az elmúlt években is jelen volt a kormányzat egészségügyi intézkedéseiben.

A kutatás szerint egyes területek a statisztikai modellnél jobban, míg mások rosszabbul teljesítettek, ami a szakpolitikai intézkedések gyakorlatba való átültetésekor rendelkezésre álló tudás, a történelem és a tapasztalatok tekintetében felmerülő különbségekre vezethető vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.