Így válasszunk

Milyen iskolatáskát válasszunk a kisdiáknak?

A gyerekek testsúlyának 10 százalékát nem haladhatná meg a - telepakolt - iskolatáska súlya, ám sajnos ennek többszörösét viszik a gyerekek.

2015.08.15 11:00ma.hu

„A vásárlás szempontja legyen az, hogy hátitáskát vegyenek, főleg ha kicsi gyerekről van szó, de a nagyobbaknak is jobbat tenne, ha két vállon vinnék a táskájukat. A másik fontos szempont, hogy a vállat ne nyomja a vállpánt. Tehát lehetőleg széles és állítható hosszúságú legyen” – mondta el az M1 Kosár című magazinműsorában Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója.

A gyerekek testsúlyának 10 százalékát nem haladhatná meg a – telepakolt - iskolatáska súlya, ám sajnos ennek többszörösét viszik a gyerekek – utalt rá a szakember.

A doktornő szerint a szülőnek, a tanárnak és a gyereknek együttesen kell odafigyelniük arra, hogy ne legyen túlsúlyos a táska, hisz a nehéz pakktól származó problémák csak később jelentkeznek.

„Akkor rögtön semmit se látunk, de valójában a gerincet túlterheljük. Ez azt jelenti, hogy a gerincre nagyobb terhet teszünk, mint amennyit lehetne, és a porckorongok sínylik meg” – mondta Somhegyi Annamária, hozzátéve: ha a porckorongokat már kiskorunktól fogva túlterheljük a túlzott nagy teher cipelésével, akkor nyilván fokozzuk a hajlamot arra, hogy hamarabb fog kialakulni. Ezt hívják porckorongkopásnak – jelezte.

Így válasszunk!

Ma már az iskolatáska-gyártó cégek is figyelnek a pakk súlyára. A legfontosabb szempont, hogy gerincbarát és ergonomikus legyen.

„A kiválasztásnak nagyon fontos szempontja, hogy milyen anyagból van, milyen tulajdonságokkal bír. Az anyagának kopásállónak kell lenni, a varrásának strapabírónak, és az is szempont, hogy a talpa erős legyen, mert a gyerekek ledobják a földre. Fontos még, hogy ne boruljon fel, ne boruljon ki a táskából, ami benne van, a szerkezete könnyű, de formatartó legyen, tehát olyan merevítések legyenek benne, amelyek elbírják a benne lévő taneszközöket és a gyerek hátán sem mozog összevissza” – vázolta Hoffmann Mariann, az Office Depot áruházvezetője.

Szinte minden árkategóriában lehet találni olyan táskát, amely megfelel az egészségügyi előírásoknak.

Farkasházi Réka két gyerek édesanyja. Anyáknak szóló blogjában sokat foglalkozott már az iskolatáskákkal, de most szinte az egész kínálatot ismeri, mivel pici lánya szeptembertől első osztályos lesz.

„Nem szeretek semmit sem az utolsó pillanatra hagyni, ezért azt gondoltam, hogy július közepén megejtem az iskolakezdéshez szükséges dolgok bevásárlását. Az iskolatáskával kezdtük természetesen, ez a legmeghatározóbb, főleg egy kislánynál, ahol nyilván azt is figyelembe kell venni, hogy ergonómiailag megfelelő legyen, ne kelljen túl sokat a gerincének tartani” – magyarázta a színésznő. Szinte már minden táskához kapható színben illő kiegészítő is.

„Az iskolatáskához hozzá kellett választani a tolltartót, a tornazsákot, a tisztasági csomagot, a könyv- és csomagolópapírokat, így aztán azt kellett eldönteni, hogy milyen legyen az iskolatáska” – mondta el Farkasházi Réka, aki jobbnak látta, ha mindezt kislánya nélkül vásárolja meg.

„Nem vittem el egy nagyobb üzletbe sem, mert nem akartam, hogy a bőség zavarában majd ne tudjon dönteni, így aztán én előválogattam, szerencsére az internet segítségével meg lehet mutatni, hogy mi az, amit az ember kiválasztott. Másmilyen táskát szerettem volna, végül győzött a most frissen iskolába induló nagylány” – mondta.

Az előválogatott táskák mindegyike megfelelt azoknak a kritériumoknak, amit Farkasházi Réka szülőként támaszt az iskolatáska felé.

„Ne kerüljön 'csilliárdokba', de azért kényelmes, praktikus, könnyű legyen. Azt pedig, hogy esztétikailag milyen legyen, a kislány választotta ki” – emelte ki Farkasházi Réka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.