Áldatlan állapot

Csökken a házasságban, nő a szabad párkapcsolatban élők száma Csehországban

A házasságkötések száma az utóbbi öt évben évi átlagban 40 és 50 ezer között mozgott, ami csak a fele a kilencvenes évek hasonló adatának.

2015.08.15 16:31MTI

Csökken a házasságok és emelkedik a szabad párkapcsolatok száma Csehországban - mutatott rá a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) csütörtökön.

A házasságkötések száma az utóbbi öt évben évi átlagban 40 és 50 ezer között mozgott, ami csak a fele a kilencvenes évek hasonló adatának.

Ugyanakkor a szabad párkapcsolatok száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Míg 1991-ben 85 ezer, és 2001-ben 125 ezer szabad párkapcsolatot tartottak nyilván, addig 2011-ben már 234 346 esetet mutatott ki a népszámlálás.

A házasság nélküli párkapcsolatokat legnagyobb számban a százezernél több lakosú városokban rögzítették, például a fővárosban, Prágában arányuk 14,4 százalék. Hasonló a helyzet az ország nyugati részén fekvő Karlovarsky és az Ústecky régióban is. A 2011-es népszámlálás szerint a párkapcsolatok 56 százalékában nem volt gyerek. Ezen kapcsolatok tagjainak több mint ötven százalékát 25 és 39 év közötti egyének alkotják.

A cseh statisztikai hivatal szerint a tartós szabad párkapcsolat gyakoribb a magasabb képzettséggel rendelkező személyek körében, míg az alacsonyabban képzettek a klasszikus házasságot részesítik előnyben.

A szociológiai felmérések szerint a klasszikus házasságban a felek 67 százaléka közösen kezeli a családi pénzeket, a párkapcsolatban ez az arány alig 40 százalék körül mozog.

A csehországi újszülöttek mintegy 60 százaléka az utóbbi években házasságon kívüli kapcsolatokban születik - jegyezte meg a CSÚ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.