Elemzés

Védhet a méhráktól a fogamzásgátló tabletta

A pirula segítségével az elmúlt tíz év során mintegy 200 ezer megbetegedést sikerült megelőzni a fejlett országokban.

2015.08.06 18:48MTI

Brit kutatók a The Lancet Oncology Journal című szakfolyóiratban tették közzé tanulmányukat. Úgy jutottak erre a következtetésre, hogy megvizsgálták 36 európai, észak-amerikai, ázsiai, ausztráliai és dél-afrikai országban élő, 27 ezer méhrákban szenvedő páciens esetét.

MTI Mészáros János

A kutatók kiszámították, hogy ötven év alatt a vizsgált országokban kiszűrt 3,4 millió esetből mintegy 400 ezer méhrákos megbetegedést lehetett megelőzni szájon át alkalmazott fogamzásgátló segítségével, ebből 200 ezer esetet a legutóbbi tíz évben (2005-2014).

"A szájon át alkalmazott fogamzásgátlóknak a rákkal szembeni védő hatása több évvel a tabletta szedésének abbahagyása után is megmarad" - hangsúlyozta a kutatásokat koordináló Valerie Beral, az Oxfordi Egyetem professzora.

A professzor szerint a jótékony hatás azoknál a nőknél is tapasztalható, akik csak néhány évig szedtek tablettát, és 50 éves kor fölött is védelmet nyújt, amikor a méhrák megjelenik. A méhrák - a méhnyakráktól eltérően - kenettel nem diagnosztizálható.

A kutatók szerint a fogamzásgátló tabletta öt éven át történő szedése mintegy 25 százalékkal csökkentheti a kockázatát annak, hogy valaki 75 éves kora előtt méhrákot kapjon. Tíz éven át történő szedése gyakorlatilag a felére, így feltehetően száz nő közül 2,3 eset helyett 1,3-ra csökkentheti e betegség kockázatát.

A szakemberek körében vita folyik a fogamzásgátlóval kapcsolatba hozható rákfajták kockázatáról. 2005-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatásra szakosodott ügynöksége, az IARC úgy vélte, a fogamzásgátló tabletta a felelős az emlőrák, a méhnyakrák és a májrák kockázatának kismértékű növekedéséért, védelmet nyújt viszont a petefészek- és a méhrák ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.