Futurisztikus participő

Összefilcezett gipsz helyett okoscsizma kerülhet a törött lábra?

A wifis lábbelit Intel Edison chip működteti, találunk benne giroszkópot, gyorsulás-, mágnesesség-mérőt, a kezelőorvost hasznos adatokkal ellátó nyomásérzékeny, arra ellenálló kütyüket.

2015.08.05 08:33ma.hu

Dr. Mike North, az Outrageous Acts of Science amerikai tévéműsor házigazdája szárkapocscsonttörést szenvedett, és a hagyományos gipsz ötlete egyáltalán nem tetszett neki. Tartós, de könnyen eltávolítható megoldást keresve felvette a kapcsolatot az oaklandi 3DP specialista FATHOM céggel.

A BOOMcast nevű „gipsz” azonban még a sokat látott műsorvezetőt is meglepte - írta a 3D nyomtatással foglalkozó blog, a Freedeeblog.hu.

A digitális szkennelés adatait felhasználó FATHOM ugyanis egészen különleges darabbal állt elő. Az inkább high-tech participő, semmint gipsz valós időben, a számítási felhőn keresztül küld egészségügyi információkat az orvosnak, okostelefonról zenét játszik, adatokat gyűjt. Maga a „gipsz” és a tépőzárak Nylon 12-ből készültek, az egész darabot több anyaggal dolgozó PolyJet gépen nyomtatták.

A wifis lábbelit Intel Edison chip működteti, találunk benne giroszkópot, gyorsulás-, mágnesesség-mérőt, a kezelőorvost hasznos adatokkal ellátó nyomásérzékeny, arra ellenálló kütyüket. Beépített LED-égőin keresztül hangulatvilágítást szolgáltat, de a toppantásra aktiválódó hangszóró-rendszer még a lámpáknál is innovatívabb. Az általa sugárzott alacsony frekvenciájú hangok kutatók szerint jó hatással vannak törött csontok gyógyulására.

A FATHOM úgy véli, hogy a különleges darabból egy ideig aligha lesz kereskedelmi forgalomban megvásárolható termék, viszont a nyílt forrású fejlesztés és a dolgok internete (Internet-of-things) technológiák alkalmazásának nagyszerű megvalósíthatósági példája (proof of concept).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.