High-tech

Először készült 3D-nyomtatással gyógyszer

Ráadásul engedélyköteles gyógyszer, egy epilepsziás rohamok kezelésére szolgáló tabletta. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (Food and Drug Administration, FDA) hétfőn engedélyezte.

2015.08.04 13:36MTI
Aprecia

A Spritam nevű, gyermekeknek és felnőtteknek felírt, folyadékban oldódó pirulát réteges eljárással, 3D-nyomtatással állítják elő - közölte a gyártó, az ohiói központú Aprecia gyógyszergyár.

Elmondták, hogy nyomtatórendszerük nagy, akár 1000 milligrammos gyógyszeradagokat is képes tablettába "csomagolni". A szer forgalmazását 2016 első hónapjaiban szeretnék megkezdeni.

Az FDA korábban már engedélyezett 3D-nyomtatással készített orvosi eszközöket, többek között protéziseket. Szóvivőjük megerősítette, hogy a most jóváhagyott gyógyszer az első vényköteles orvosság, amelyet 3D-nyomtatással állítanak elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.