Memória

Jól alszik? Akkor jó a memóriája is!

Az alvás nemcsak hogy óvja az emlékezetet a feledékenység ellen, hanem segíti az emlékek könnyebb felidézését is - állítja egy friss tanulmány, amelyet mások mellett az Exeteri Egyetem tudósai jegyeznek.

2015.07.28 17:09MTI

A hétfőn publikált kutatás szerint alvás után könnyebben felidézünk olyasmit, amire az ébrenlét alatt nem tudunk visszaemlékezni.

Az Exeteri Egyetem és a spanyol Basque Centre kognitív, agyi és nyelvi kutatóközpontja (BCBL) önkéntesek bevonásával végezte kutatását. A résztvevőknek új és kitalált szavakra kellett visszaemlékeznie, amelyeket egy éjszakai alvás vagy azonos idejű ébrenlét előtt mondtak nekik.A szavakat a hallottak után nyomban, majd az alvási vagy ébrenléti szakasz után kellett ismét visszamondaniuk. Az eredmények szerint alvás után jobban emlékeztek a szavakra, mint azonos idejű ébrenlét után. Az alvás csaknem megduplázta a korábban nem ismert szavak felidézésének esélyét, ami azt jelzi, hogy egyeseknél élesítheti az emlékezetet az éjszakai alvás.

Ez megerősíti azt a megfigyelést, hogy mialatt alszunk, feldolgozzuk a fontosnak tartott információt - mondta a kutatásban részt vevő Nicolas Dumay. Hozzáfűzte: további vizsgálatokkal meg lehetne állapítani, pontosan milyen szerepe is van ennek az alvás közbeni leletmentésnek, és vajon ezáltal az emlékek szélesebb kontextusban is elérhetővé válnak-e, ami által még hasznosabbá válhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.