Kiskorú kerékpáron

Hogy ne csak a szerencsén múljon gyermekeink testi épsége

A kerékpáros gyermekbalesetek megelőzéséért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

2015.07.23 08:35ma.hu
police.hu

Két kerékpáros gyerekbaleset is történt 2015. július 21-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - írja a police.hu.

Porcsalmán egy ötéves kisfiú fék nélküli biciklijével a járdáról hajtott neki egy már álló személyautónak, felborult és beütötte fejét az aszfaltba. Tuzséron egy tizenkét éves fiú a vasúti átjáróban vesztette el egyensúlyát, és kerékpárjával az őt előző gépkocsinak borult. Az előzetes orvosi vélemények alapján mindkét gyerek könnyű sérüléseket szenvedett.

Hogy ne csak a szerencsén múljon gyermekeink testi épsége, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szakemberei az alábbiakat tanácsolják:

* 12 év alatti gyereknek tilos főútvonalon kerékpározni.
* Kisebb gyereket alsóbbrendű úton se engedjen a szülő önállóan közlekedni, csak felnőtt felügyeletével!
* Nagyobb gyerek esetében is győződjünk meg róla, hogy képes-e biztonságosan kanyarodni, fékezni és hajtani a kerékpárt, ismeri-e az alapvető szabályokat!
* Irányváltáskor a kerékpárosnak nem elég karjával jelezni szándékát, hátra is kell nézni, hogy nem előzi-e már egy másik jármű.
* A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt a kerékpárról le kell szállni, és át kell tolni a zebrán. A szabály alól csak az az eset lehet kivétel, ha az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhellyel párhuzamosan sárga színű szaggatott vonal jelzi a kerékpárút átvezetését, nincs kihelyezve a kerékpárosok részére elsőbbséget szabályozó jelzőtábla, illetve ha a gyalogosoknak szóló jelzőlámpa mellett kerékpárt mutató lámpa is van. Természetesen a kerékpárosnak ebben az esetben is kellő körültekintéssel szabad csak átkelni az úttesten.
* Ha a kerékpárutat úttest keresztezi, a biciklis még akkor is kellő körültekintéssel haladjon át, ha neki van elsőbbsége!
* Elindulás előtt ellenőrizzük a kerékpár műszaki állapotát, különösen a fékek működését!
* Bár a kerékpáros sisak nem kötelező tartozék, viselése gyerek és felnőtt esetében is életet menthet. A könyök és térdvédő szintén komolyabb sérülésektől óvhatja meg a gyermekeket.
* Az első és hátsó lámpák, prizmák a kerékpár kötelező tartozékai közé tartoznak. A világítás nem csak éjszaka fontos, egy hirtelen jött nyári vihar miatt is lehetnek korlátozott látási viszonyok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.