Kánikula

Tovább tartanak nyitva a fürdők és a strandok a hőség miatt

A főpolgármester utasítására a főváros cégei mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a lakosság hőérzetén: folyamatosan locsolják az utakat, a strandok, a fürdők tovább tartanak nyitva, s az ivókutakra is jobban odafigyelnek.

2015.07.16 17:00Havariapress
MTI Varga György

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt-nél péntektől fokozott készenlét lép életbe, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot.

A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot - az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet - így csökkentik a lakosság hőérzetét, javítják közérzetüket, illetve lekötik a port és a polleneket. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot.

A BKV Zrt. megrendelése alapján naponta a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket a kivetődés megakadályozására.

A Palatinus Strandfürdő, a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Dagály Termálfürdő Strandfürdő és Uszoda visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással - este 9 óráig, a Széchenyi Gyógyfürdő és Szent Lukács Gyógyfürdő este 10 óráig - várja a hűsölni vágyókat.
A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz automatákat helyeznek ki, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV sugárzásra, illetve a fokozott folyadékpótlás szükségességére.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli, s rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. A társaság által kezelt zöldterületeken, illetve játszótereken összesen 106 darab ivókút található. A FŐKERT kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű, amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére. A FŐKERT Nonprofit Zrt. folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről - szükség esetén naponta többször is - gondoskodik. A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérnek mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre.

A Fővárosi Vízművek Zrt. péntektől visszavonásig, reggel 10 órától este 18 óráig mobil egységekből hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.