Napközben

Ha harmincévesen elhasználódik a test, új pályát kell választani

A táncosoknak, artistáknak, sportolóknak a harmincas, negyvenes éveikben új életet kell kezdeniük, új pályát kell választaniuk. A korengedményes nyugdíj lehetősége is megszűnt számukra.

2015.07.09 17:29ma.hu

Vannak szakmák, amelyekben a test már jóval a nyugdíjaskor előtt elhasználódik, a táncosoknak, sportolóknak a harmincas-negyvenes éveikben új életet kell kezdeniük - írja a közmédia.

A Magyar Állami Népi Együttes táncosai (MTI Kallos Bea)

Csaba Zsolt, az Állami Népi Együttes táncosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: egy idő után az ízületek nem bírják a terhelést, a térd, a hát, a derék tönkremegy, s a művész már nem képes azt a teljesítményt nyújtani a színpadon, amit elvár magától. Ő először egy sérülés után kezdett azon gondolkodni, hogy új pályát kell választania, s a népi bőrművesség kitanulása mellett döntött.

Kate Endrész, az Artista Iskola művészeti igazgatója elmondta: 17 éven át volt aktív artista, ami rendkívüli mértékben igénybe vette a térdét, a hátát, a könyökét, a nyakát, s most, amikor reggelente felkel, úgy érzi, olyan fizikai állapotban van, mint egy 75 éves ember. Művészi pályafutása után a lakberendezői szakmát választotta, majd újabb 17 év elteltével ismét váltott, s az artistaiskola művészeti igazgatója lett.


Mihályi Gábor, az Állami Népi Együttes művészeti vezetője arról beszélt a műsorban, hogy a táncosok, balettművészek, artisták, fúvós zenészek teste, illetve a testük bizonyos részei intenzív igénybevételnek vannak kitéve, 20-25 év alatt elhasználódnak. Épp ezért működött évtizedekig a korengedményes nyugdíj lehetősége ezekben a szakmákban. A korkedvezményes nyugdíjat eltörölték, nem csak a rendvédelmi dolgozók, a bányászok, a röntgenasszisztensek számára szűnt meg ez a lehetőség, a művészek sem vehetik igénybe. Kivétel ez alól a Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett, amelynek tagjai 25 éves pályafutásuk után életjáradékot kaphatnak.

Mihályi Gábor elmondta: a táncosok rendszerint táncpedagógusként folytatják tovább, de ebben a szakmában is végesek a lehetőségek. A művészeti vezető úgy látja, az előadások, a kapcsolat a közönséggel, a művészi lét kicsit deformálja az embert, a művészek a színpad után nehezen tudnak bekapcsolódni az átlagos, hétköznapi életbe. Ha jó a váltás, az a lelki törés is kisebb, amit a színpad elhagyása okoz.

Mihályi Gábor szerint a korengedményes nyugdíj és az öngondoskodás lenne megfelelő megoldás, emellett pedig, amikor a fiatal belép az együttesbe, az anyaegyüttes és az állam hozzájárulásával egy számlán kellene számára pénzt gyűjteni, amelyet a nyugdíjkorhatár elérésekor átképzésre vagy vállalkozás indítására fordíthat.

C. Molnár Emma pszichológus elmondta: a művészek esetében nagyon gyakori, hogy pályafutásuk befejezése után is a kreativitás területén maradnak. A szakember nagyon fontosnak tartja, hogy az ember tisztában legyen a képességeivel, s tudja, hogy nem csak egyféle módon, egyféle csatornán keresztül bontakoztathatja ki.
Kiemelte: a pályaváltás is egy krízis, de közben fejlődik is az ember, hiszen új megoldásokat kell tanulnia. Az életfordulóknál fellépő krízisekre adott választ a személyiség is meghatározza, a rugalmas, nyitott, érdeklődő személyiség könnyebben vészeli át a váltásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.