Vérfrissítés

Ha okos és magas gyereket szeretnénk, szerezzünk be hozzá egy egzotikus idegent

Változatossá és jobbá teszi a génkészletet némi frissítés.

2015.07.05 15:28ma.hu
freedigitalphotos.net/adam

Bizony, jó dolog mással keveredni – összegezhető a legújabb kutatási eredmény (The benefits of a diverse background) fél mondatban. Azok az emberek ugyanis, akiknek szüleik (egymáshoz képest) minél távolabbról „jöttek”, azok magasabbak, okosabbak és műveltebbek, mint azok, akiknek szülei egy vagy legalábbis közeli tőről fakadtak.

Azt már rég óta tudjuk, hogy egy utód annál valószínűbben szenved el genetikai eredetű megbetegedést, minél közelebb állnak rokonságban egymáshoz a szülei, mert így sokkal nagyobb eséllyel örökli a rossz génkombinációkat.

Hogy a szélesebb körű jelentőségét felmérjék ennek az egésznek, Jim Wilson a brit University of Edinburgh szakembere és kollégái 350.000 ember adatait elemezték a génjeik és az élettörténetük alapján.

Bizony egyáltalán nem találtak összefüggést a legtöbb sajátosságban, amit vizsgáltak – például koleszterinszint vagy cukorbaj. Viszont pár olyan dologban nagyon erős összefüggést véltek felfedezni, ilyen a magasság, a tüdőfunkciók, a kognitív képességek és a megszerzett tudás. Általában például az unokatestvéri házasságokból születő gyerekek átlagosan 10 hónappal kevesebbet járnak iskolába mint azok, akiknek szüleik nem állnak vérrokoni viszonyban.

Persze a genetika csak egy dolog a sok tényező közül, mely befolyásolja az intelligenciát. „Természetesen a képességek számos környezeti faktoroktól is függnek” – tette hozzá Wilson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.