Fontos!

Nyár, kánikula, víz - Igyunk sokat! De miből és mennyit?

Inni, inni és inni! - hangzik a jó tanács ilyenkor, nyáron. Tudjuk, hogy a folyadék lételemünk, és azt is, hogy szervezetünk 60 százaléka víz, a vízben oldott elektrolitok pedig sok élettani folyamatban nagyon fontos szerepet játszanak. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit és mit igyunk?

2015.07.05 11:22MTI
MTI Marjai János

Általánosan elterjedt, hogy legalább napi két liter folyadékot kell meginnunk. Persze ez nem ennyire egyszerű: függ az időjárástól, a testsúlytól, az esetleges betegségektől -írja a közmédia.

A víz nemcsak szomjoltó, de fontos ásványianyag-beviteli forrás szervezetünknek. A csapvíz és az ásványvíz közötti különbség az ásványi összetétel szempontjából nem egyértelmű, hiszen a csapvízben is találhatunk nagyobb koncentrációban szervezetünknek fontos anyagokat. A hazai csapvizek ásványianyag-tartalma 300-500 mg/l közötti.

Ha kisebb mennyiségű folyadékpótlásról van szó, akkor lehet rendesen tiszta vizet inni, ha valakinek nagyobb mennyiségű folyadékvesztesége van - sportolóknál és gyerekeknél ez jól ismert -, akkor nem elég csak a vizet, az elveszített sót is (tehát káliumot, nátriumot) pótolni kell, gyógyszertárban elérhetőek rehidráló porok, amelyeket a vízben feloldva kell bejuttatni szervezetünkbe - magyarázta a műsorban Dohán Orsolya belgyógyász, endrokrinológus.

Örök kérdés, hogy a víz klórozása, ami a világ minden országában alkalmazott gyakorlat, káros-e szervezetünkre.

Előfordulhat, hogy egy nap alatt ér el a legutolsó fogyasztóhoz a vízműtelepről a víz. Ennyi idő alatt biztosítanunk kell azt, hogy káros folyamat ne játszódjon le. Ezt a klórral tudjuk legegyszerűbb módon megvalósítani, viszonylag kis mennyiséget, 0,3- 0,4 mg-nyit juttatunk a vízbe literenként. A vízben lévő klórszint az élő szervezeteknek semmiféle kárt nem okoz - fejtette ki Licskó István, a BME vízi közmű és környezetmérnöki tanszékének docense.

Nem is gondolnánk, hogy sokkal veszélyesebb a felbontott palackból napok múltán kortyolgatni vagy napokig a kocsiban hagyott, felmelegedett ásványvizet fogyasztani, mint nem inni. A felbontott palack tele lehet baktériumokkal. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy ha az ásványvíz mellett döntünk, akkor időről időre változtassunk, hiszen egyes fajtáinak ásványianyag-összetétele eltérő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.