Láthatatlan gyilkosok

Agyevő kórokozó végzett a nővel

Egy Bishopban, Kaliforniában élő nő a múlt hónapban fejfájásról és émelygésről panaszkodott. A 21 éves lány nem nyugodott bele az állapotába és elment a kórházba. Egy hónap sem telt el azonban, és meghalt.

2015.07.04 08:41ma.hu
Flickr.com/Picturepest

A nőt az egészségügyi hatóságok szerint egy agyevő, Naegleria fowleri nevű amőba fertőzte meg, mikor a barátainál egy privát telken lévő vízben fürdött. A helyi hatóságok szerint azonban az arra járó emberek nincsenek veszélyben.

A parazita ugyanis az orron át kerül a szervezetbe és tör utat magának az idegrendszerhez. Szinte senki sem éli túl a fertőzést. Az amőba nem ragályos és klórozott medencében sem fordul elő.

Gyulladás
Először agyhártyagyulladást diagnosztizáltak a nőnél. Amikor rosszabbodott az állapota, egy másik kórházba szállították. Ott végül szívleállás miatt hunyt el.

Az Egyesült Államokban az elmúlt 53 évben 133 a parazitához köthető fertőzést regisztráltak, írja a LA Times. Csupán három beteg élte túl a fertőzést. Az amőbák meleg időjárási viszonyok között és sekély vízben tenyésznek.

Ivóvíz
Négy évvel ezelőtt Louisana államban ivóvízben is kimutatták a parazitát. Az ivással egyébként nem terjed, csak ha ily módon mégis az orrba kerül – például megfázás során az orr öblítésével, mosásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.