Felgyorsul a betegek gyógyulása

Vér nélküli májátültetések a Semmelweis Egyetemen

Immár véradás nélkül végeznek májátültetéseket a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján.

2015.06.30 04:30MTI

Máthé Zoltán, az intézmény vezetője az M1 aktuális csatorna hétfői adásában elmondta: az új sebészeti technikák és aneszteziológiai eljárások alkalmazása nyomán bevezetett operáció jelentősen gyorsítja a betegek gyógyulását, illetve növeli a hosszú távú túlélés esélyeit.

A professzor hozzátette, hogy míg korábban 8-10 órán át tartott egy ilyen műtét és 10-20 egységnyi vért is felhasználtak közben, ma már az esetek 30-40 százalékában véradás nélkül kivitelezhető a 3-4 órás beavatkozás.

Arról is szólt, hogy a klinikán - ahol Magyarországon egyedüliként végeznek májtranszplantációt - az elmúlt 20 évben 700 beteg kapott új májat. A korábbi 40-45-tel szemben tavaly már 70-re emelkedett a májátültetések száma.

Az idén elvégzett 40 beavatkozás közül 21 esetben semmilyen vérkészítményt nem kellett adni a betegeknek - mondta a klinika igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.