Nébih-tippek

Mire figyeljünk bevásárláskor? E-számok, kisbetűs részek, mirelitek

Ne restelljük szemüveggel vagy akár nagyítóval elolvasni a feliratokat, ha ez szükséges. Vásárláskor mindig figyeljünk a termékek minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére!

2015.06.25 09:03ma.hu
Facebook Nébih

A szabályos csomagoláson fel van tüntetve – magyar nyelven – a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevők csökkenő mennyisége szerint), tömege (súlya) és a tároláshoz javasolt körülmények is - írja a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal közösségi oldalán.

Az „E-számok” az adalékanyagokat jelzik. Tévhit, hogy az ún. E-számokkal jelölt anyagoktól minden esetben félni kell. A szabályosan előállított termékekben az adalékanyagokból, tartósítószerekből csak annyi található az élelmiszerekben, amennyi azokhoz megengedett, és átlagos mennyiségű fogyasztás esetén egészségártalmat nem okoz. Aki allergiás valamilyen élelmiszer-összetevőre vagy adalékanyagra, különös gonddal olvassa el az összetételt.

Ne restelljük szemüveggel vagy akár nagyítóval elolvasni a feliratokat, ha ez szükséges. Vásárláskor mindig figyeljünk a termékek minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére! Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk meg.

Hűtendő terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják. Mélyhűtött termékek csomagolását is figyeljük, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyük meg.

A húsok frissességét a gyakorlott háziasszony is meg tudja ítélni szaga, színe, felülete alapján. Mindig a hűtendő terméket vegyük meg legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza.

Vigyünk magunkkal több táskát, szatyrot, hogy a különböző termékek (zöldségek, nyers húsok, kész termékek) ne szennyezhessék egymást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.