Tartson velük!

Idén már ötnapos lesz a 32-es határvadász emléktúra

A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület által immár hatodik alkalommal megszervezett, mintegy 50 kilométeres, augusztus végi túrán bárki részt vehet.

2015.06.13 09:41MTI

- Idén már ötnapos túrával emlékeznek az ezeréves határt védő 32-es határvadász zászlóaljra. A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület által immár hatodik alkalommal megszervezett, mintegy 50 kilométeres, augusztus végi túrán bárki részt vehet.

Az első és második világháborús eseményekre emlékező túrákra augusztus 26-án a gyimesbükki Rákóczi-vár melletti parkolóból indulnak. Innen autóbusszal utaznak Úz-völgyébe, ahol részt vesznek a második világháborús megemlékezésen. Úz-völgye telep volt az első település, ahol a Vörös Hadsereg betört az országba.

A második napon Bodzavám térségbe mennek tovább, ahol a Haza járó, a közmédia honismereti műsorának Bodzai-havasok - A hadak útján a bodzai határszélen című epizódjának helyszíneit látogatják végig a túra résztvevői, majd a prázsmári szász erődtemplomot is megnézik.

Augusztus 28-án az Ugra-tetőre Sebő-hadnagy keresztjéhez indulnak a túrázók. A résztvevők reggel 8 órakor a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium udvaráról indulnak az Ugra-gerincre, ahol 10 órától megemlékezésen és misén vesznek részt. A misét és a szentbeszédet Berszán Lajos atya, a gimnázium alapítója mondja. Innen mintegy 24 kilométeres körtúrára indulnak a Fehérbükk-tetőre, és a Bot-havas útvonalon vissza a gimnáziumig.

A 32-es határvadász emléktúra negyedik napján a Kontumáció kápolnától a Bilbók-tetőre mennek, az Orbán Ferenc által készített második világháborús emlékműnél 12 órától Salamon atya gyimesbükki plébános mutat be emlékező ünnepi szentmisét. A szervezők leírása szerint a második világháborúban súlyos harcok dúltak ezen a helyen, több hősi halált halt katona fekszik a közeli tömegsírban.

A túra utolsó napja reggelén a Hidegségi általános iskola diákjai ünnepi műsort adnak a túra résztvevőinek. Majd a Hidegség-patakáról a Kovás-pataka - Naskalat útvonalon keresztül mennek Csíkszentdomokosra. (1944 szeptemberében Sebő Ödön ezen az útvonalon vezette ki katonáit az orosz gyűrűből). Csíkszentdomokoson Ferencz Alajos polgármester fogadja a megemlékezőket, majd a községháza dísztermében egy kulturális műsoron vehetnek részt a túrázók.

A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület programja szerint a túrán saját felelősségére bárki részt vehet. A túrák - mint az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban írták - közepes edzettségi szintet igényelnek, azonban magas hegységre jellemző földrajzi és hirtelen változó időjárási viszonyokra kell készülni. Ugyanakkor kiemelték, hogy a túrákon az Erdélyi-Kárpát Egyesület tagjai is részt vesznek, így "garantált, hogy a legszebb útvonalon, biztonságban" haladhassanak.

A rendezvényeken nincs részvételi díj, de a helyi magyar iskolák és a Rákóczi-vár felújításának támogatására van lehetőség. Az iskolai könyvtárak számára könyvadományokat is fel lehet ajánlani.

A szervezők kiemelték: az emlékutak nem "teljesítménytúrák", nincs szintidő. Céljuk, hogy méltóképpen emlékezzenek az első és második világháborús eseményekre, és - mint fogalmaztak - "őrizzük hős katonáink emlékét és erősítsük a szétszakított magyarság összetartozását".

A programok támogatója a Honvédelmi Minisztérium. Az augusztus végi ötnapos emléktúráról bővebb információk találhatók a www.keszenleti.hu oldalon, valamint a 32-es határvadászok útja Facebook-oldalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.