UNICEF

Minden ötödik gyermek a szegénységi küszöb alatt él Franciaországban

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint Franciaországban 3 millió gyermek, minden ötödik, a szegénységi küszöb alatt él, közülük több mint 30 ezren hajléktalanok, 9 ezren illegális telepeken laknak, s évente 140 ezren kimaradnak az oktatási rendszerből.

2015.06.09 19:20MTI

"A jelentésünk segélykiáltás, amelynek sürgős fellépésre kell ösztönöznie a francia hatóságokat, azért, hogy minden egyes gyermek esetében hatékonyabban lépjen fel" - olvasható Michele Barzach, az UNICEF franciaországi elnökének kedden kiadott közleményében.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságához is eljuttatott tanulmány szerint 2008 és 2012 között további 440 ezer gyermek került családjával együtt a szegénységi küszöb alá, s a bizonytalanság perspektívája több mint 3 millió gyermek, azaz minden ötödik francia gyermek számára állandósult.

"Természetesen jobb Franciaországban megszületni és ott felnőni, mint sok más országban, miután hazánkban jelentős anyagi eszközök állnak rendelkezésére és fontos erőfeszítések történnek azért, hogy sok gyereknek jobb életkörülményeket teremtsünk" - írta az UNICEF francia elnöke. "Franciaország ugyanakkor részben megbukott a gyermekek, a fiatalság tekintetében, és ők azok, akik a legvédtelenebbek a szegénység, a társadalmi kirekesztés, a diszkrimináció szempontjából" - tette hozzá.

A tanulmány kiemeli "a sátorvárosokban élő migráns gyermekek elfogadhatatlan helyzetét", akik alapjogaiktól megfosztva, diszkriminációk áldozataként a legkiszolgáltatottabbak, és méltatlan helyzetben élnek.

A Le Monde című napilap szerint hétfőn egy 3 és fél éves gyermek meghalt egy tűzvészben egy kelet-európai romák által lakott telepen Lille-ben, vasárnap pedig egy Párizs közeli településen, Carrieres-sous-Poissy-ben egy ötéves roma kislány halt meg egy lakókocsiban pusztított tűzben. A romákat segítő egyesületek összesítése szerint 2013-ban minden hónapban történt legalább egy olyan, a bizonytalan életkörülmények miatt (tűz, áramütés) bekövetkezett baleset a romatelepeken, amelyekben kiskorúak vesztették életüket.

Az UNICEF 36 ajánlást tett Franciaországnak, elsősorban az oktatáshoz való egyenlő hozzáférés megteremtés érdekében, mégpedig a romatelepeken élő kiskorúak számára, és az iskolai lemaradás elleni küzdelemhez az elégséges források előteremtéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.