A világon először

Részleges koponyacsont- és fejbőrátültetést végeztek Texasban

A világ első részleges koponyacsont- és fejbőrátültetését hajtották végre Texasban. A maga nemében első transzplantációt houstoni egyetemi klinikák orvosai végezték el Jim Boysen, 55 éves szoftverfejlesztő rák okozta súlyos fejsebének kezelésére.

2015.06.05 16:26MTI

Súlyos és örökletes cukorbetegsége miatt a férfi 1992-ben vese- és hasnyálmirigy-átültetésen esett át, az idegen testek kilökődését gátló gyógyszerek pedig lágyszöveti daganatot, leiomioszarkómát idéztek el a fejében.

A rák kezelésére alkalmazott sugárterápia miatt nagy seb keletkezett a koponyáján, amelynek begyógyulását meggátolta az immunszupresszív gyógyszerek szedése.

A nyílt seb megléte ráadásul megakadályozta, hogy újabb vese- és hasnyálmirigy-átültetésben részesüljön. Ezért az orvosok úgy döntöttek, az új belső szervek transzplantációjával egyidejűleg új koponyacsontot és fejbőrt is beültetnek neki.Tucatnyi orvos és 40 asszisztens 15 órás műtét során 25 x 25 centiméteres, sapkaformájú koponyacsontot ültetett be a páciensnek és új fejbőrrel fedte be a koponya jelentős részét is a homloktól hátrafelé.

Az egyedülálló műtétet az MD Anderson Cancer Center és Houston Methodist Hospital orvosai végezték, a megfelelő szervek felkutatása másfél évig tartott.

A páciens rendkívül elégedett az orvosok munkájával, meglepte, hogy új fejbőre mennyire hasonlít a régire, viccesen megjegyezte, most több a haja, mint 21 évesen.

Tavaly Hollandiában egy nőnek majdnem az egész koponyacsontját 3D-ben nyomtatott műanyag koponyával pótolták, a houstoni páciens az első, aki egy másik ember koponyacsontját és fejbőrét kapta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.