Esélyek

Felére csökkenti az újabb mellrákműtét veszélyét a nagyobb szöveteltávolítás

Amerikai kutatók szerint a kiterjedtebb szöveteltávolítás melldaganat esetében a felére csökkenti annak a veszélyét, hogy az esetleg hátramaradó rákos sejtek miatt a páciens a későbbiekben újabb műtétre szorul.

2015.06.01 16:11MTI

A Yale Egyetem kutatói az Amerikai Onkológiai Társaság chicagói kongresszusán számoltak be eredményeikről. Évente több mint 230 ezer friss mellrákos esetet diagnosztizálnak az Egyesült Államokban, a betegek túlnyomó többségét megműtik.

A mellrák kezdeti stádiumaiban lévő betegeknél általában csupán a csomót távolítják el, nem pedig az egész mellet.Az esetek 20-40 százalékában, egyes források szerint a páciensek felénél a tumort körülvevő egészséges szövetekben is lehetnek rákos sejtek, ami a daganat kiújulásához vezet, és ismételt műtétet tehet szükségessé - írták a kutatók a New England Journal of Medicine online kiadásában megjelent tanulmányukban.

"Nagyon egyszerű eljárással, az eltávolított tumor helyén képződő üreget körülvevő szövet vékony rétegének kimetszésével 50 százalékkal csökkenthetjük a második sebészeti beavatkozás valószínűségét" - fogalmazott a vizsgálatokat irányító Anees Chagpar, a Yale Egyetem kutatója.

A kutatásban az eljárást 235 mellrákos betegnél alkalmazták, akiket először hagyományos módon műtöttek meg, majd miközben a páciensek még a műtőben tartózkodtak, a sebészek felnyitották a borítékot, amelyből megtudták, hogy miként járjanak el a továbbiakban.Randomizált, vagyis véletlenszerű kiválasztással körülbelül a betegcsoport felénél metszettek ki pótlólagosan egy vékony réteget az egészséges szövetből.

E páciensek 10 százalékánál volt szükség a későbbiekben újabb műtétre, míg a csupán hagyományos eljárással kezelt betegeknél ez az arány 21 százalék volt. Mint Deanna Attai, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem docense, az Amerikai Mellkassebészek Szövetségének elnöke rámutatott, a kutatás megváltoztathatja az onkológiai gyakorlatot.

"Minden korábbinál meggyőzőbb bizonyítékokkal támasztotta alá az eljárás hatékonyságát" - emelte ki Deanna Attai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.