Gondozott sörény mindenütt

Szakállasok kiskátéja - tippek az arcszőrzet profi karbantartásához

A szakáll a férfiak éke, pláne, ha ápolt és rendesen karban van tartva. Lássuk mire érdemes odafigyelnie annak, aki szakállnövesztésre adja az arcát.

2015.05.21 20:58ma.hu

Ahogy Sandy Poirier, a híres bostoni Shag szalon stylistja fogalmaz: "Ha nem figyelsz oda a szakálladra, hamarosan úgy nézel majd ki, mint az alaszkai vadon egyik vándora." Ráadásul a karbantartás nem is az első lépés, hiszen azt a szakállat meg is kell növeszteni.

A szakállnövesztés első időszakában a viszketés okozza a legnagyobb problémát. De a szakértő szerint ez csak néhány hetes időszak, aki ilyenkor nem adja fel, már félig a célnál jár.

Ellenőrizzük arcformánkat és válasszunk hozzá illő "keretet" - forrás: birchbox.com

Ha már néhány hónapos a szakáll, akkor érkezett el az ideje az első karbantartásnak. Ekkor érdemes kiválasztani milyen szakállformát szeretnénk. Korábban nem szabad elkezdeni, még akkor sem, ha gyorsan nő és kezdünk egy ősemberre hasonlítani. Már csak azért is fontos ennyit várni, mert ha eddigre nincs egybefüggő szakállunk, akkor később sem lesz, így ami megnőtt, le kell vágni és elfogadni, hogy jobban nézünk ki szakáll nélkül.

A szakállápolás a megfelelő sampon kiválasztásánál kezdődik. A szappan általában nem jó, mert nem csak a szakállunkat, de az alatta lévő bőrt is kiszárítja. Minél jobb minőségű sampont használjunk, és ha kell, nyúljunk bátran a balzsamokhoz is. Mindazonáltal, semmi nem szelídíti meg úgy a szőrszálakat, mint a szakállolaj. Rendszeres használata puhítja és rendkívül fényessé teszi az arc ékét.

A következő fontos dolog a trimmelés. Érdemes kéthavonta szépen végigmenni az egész szőrzeten, lehetőleg egy jobb minőségű szakállnyíróval. Ha inkább a rövidebb szakállat favorizáljuk, akkor a nyírást minden második, harmadik héten érdemes elvégezni. A szakállápoló felszerelésből nem hiányozhat az olló és a fésű sem, hiszen ezek segítségével lehet a finomabb szakállszabászatot végrehajtani. Bajuszhoz pedig waxot használjunk, ha rakoncátlakodna.

Érdemes odafigyelni az étkezésre is. Ugyan nincs kimondottan szakállnövesztésre alkalmas élelmiszer, de a kiegyensúlyozott étrend az egészségmegóvás mellett a férfiék növekedését is segíti. Együnk sok vitamint és egészséges ételeket, kerüljük a cukrot és a fehérlisztet, de ügyeljünk, hogy bőven fogyasszunk a B-vitaminokból.

Érdemes megjegyezni, hogy egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a kevés alvás rossz hatással van a szakáll növekedésére. Ezért próbáljunk sokat aludni és mindig kipihentek lenni, ez az egész szervezetünknek jót tesz.

Talán mindez túl sok macerának hangzik, de ne felejtsük el, hogy a szakállunk fogja az első benyomást tenni mindenkire, akivel találkozunk, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő kezelésben részesítsük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.