Gyűlöletbeszéd

Videó: ez történik, ha arccal vállalod az utcán, amit a neten még névvel se mersz leírni

"Sokkal feltűnőbb lennél, ha felkötnéd magad egy lámpavasra valamelyik forgalmas téren!" - ezzel a kommenttel kezdődik az a kampányfilm, amelyben az internetes gyűlöletbeszéd ártalmaira hívják fel a figyelmet.

2015.05.18 14:18ma.hu

A kilencvenes években született fiatalokból álló stáb zaklató, gyűlölködő kommenteket írt fel táblákra, amelyekkel kiálltak Budapest forgalmas tereire és várták a reakciókat.



A fiatal csapat ezzel azt üzeni az internetezőknek, hogy ne írjanak gyűlölködő kommenteket és ne menjenek el szó nélkül a gyűlöletbeszéd mellett az interneten sem.

Erre szerintük azért van szükség, mert egy utálkozáson és megszégyenítésen alapuló kultúrában éljük online életünket, ahol egy amerikai felhasználókra kiterjedő kutatás szerint a fiatal felnőttek 65%-a tapasztalt már valamilyen formájú zaklatást. Ahogy a való életben, úgy az interneten is a hátrányos helyzetben lévők válnak leggyakrabban áldozatokká, de mivel a neten anonim módon is lehet kommunikálni, mindenkit érhet zaklatás.

Egyre több tragédia is köthető az internetes zaklatáshoz. A tinédzser Amanda Todd például 2012-ben vetett véget az életének, miután képtelen volt eltüntetni a róla készült meztelen fotót az internetről. A Buzzfeed csak az ask.fm-en történő zaklatáshoz köthető öngyilkosságokból kilencet gyűjtött össze egyik anyagában.

A Hello90 az X kommunikációs Központ kísérletező projektje, amelyben az 90-es években születettek írnak, fotóznak, filmeznek arról, ami őket izgatja.

2014-ben a Nagymagyar szlengtérképpel, majd a provokatív, 150 ezres nézettségű „Ne szavazz 25 alatt!” kampányvideójukkal váltak ismertté. Idén az Index felületén indultak újra a fiatalok munkanélküliségéről szóló egyedülálló, mini-kutatásra épülő anyagaikkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.