Nébih

Nyalni csak úgy lehet... Mire figyeljünk jégkrém vásárlásakor?

Tudjuk, mit veszünk a szánkba, amikor az édes hűvösséget szopogatjuk? Érdemes tisztában lenni az összetevők jelentésével.

2015.05.14 08:56ma.hu
freedigitalphotos.net/artur84

A boltokban sokszor lehet olyan jégkrémekkel találkozni, amelyeknek a nevéből nem derül ki pontosan, mit is rejt a csomagolás - írja a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal közösségi oldalán.

Ezek mellett az úgynevezett „fantázianevek” mellett azonban a termék pontos megnevezése is megtalálható, amely valamely jégkrémcsoport nevéből és az ízesítésre utaló szavakból kell álljon, így a vásárló számára egyértelművé válik a termék jellege (például: eper és málna gyümölcsjégkrém, citrom szorbé).

Ha a megnevezésben az „…ízű” szót találjuk, az azt jelenti, hogy a jégkrém ízesítése kizárólag aromával történt - például málna ízű jégkrém esetén a málna ízt aromával érte el a gyártó. A kizárólag aromát tartalmazó jégkrémek jelölése nem tartalmazhat olyan képet, vagy grafikai elemet, amely a gyümölcstartalomra utal, például a málnaízű jégkrémen nem szabad málnáról grafikai képet elhelyezni.

A vásárlónak a „csokoládés” és a „csokoládé ízű” jégkrém megkülönböztetése gondot okozhat. A két jégrém között az a különbség, hogy a „csokoládés jégkrém” legalább 2% (m/m) kakaót tartalmazó kakaó- vagy csokoládéterméket tartalmaz és nem tartalmazhat kakaó és csokoládé ízű aromát vagy barna színt erősítő színezéket, míg a „csokoládé ízű jégkrém” csak csokoládé ízű aromát tartalmaz.

Ha a jégkrémen a „light” felirat szerepel, ez magyarul megegyezik a „csökkentett ” kifejezésre meghatározott feltételekkel, vagyis ilyenkor utalhat arra, hogy csökkentett energiatartalmú a termék (legalább 30%-kal csökkentett az energiatartalom), vagy utalhat csökkentett zsírtartalomra (legalább 30%-kal csökkentett a zsírtartalma egy hasonló termékhez képest).

Magyarországon, mint minden élelmiszeren, kötelező feltüntetni a termék megnevezése mellett a gyártó vagy forgalmazó nevét, a nettó mennyiséget, az összetevőket és a minőség-megőrzési időt. A minőség-megőrzési idő az ép és bontatlan termékekre vonatkozik, melyet -18 oC fokos vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten tárolnak.

Felolvadt jégkrémet nem szabad visszafagyasztani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.