Vérzékenységet okozhat néhány gyógynövény

Ezekkel a gyógynövényekkel vigyázzon műtétek előtt

A természetgyógyászat egyre nagyobb teret hódít napjainkban, így szinte minden családban megtalálható pár gyógytea, vagy táplálékkiegészítő. De azt tudja-e, hogy néhányat közülük műtét előtt nem szabad fogyasztani?

2015.05.08 18:00ma.hu

Minden műtét jár valamennyi kockázattal, így érdemes előtte minden olyan lehetőséget számba venni, ami egy kicsit is megnöveli a rizikót. Ilyen helyzetben nem csupán a tartósan szedett gyógyszerekre, hanem a rendszeresen alkalmazott gyógynövényekre is gondolni kell, mivel vannak olyanok, melyek jelentősen megnövelik a test vérzékenységét, így a beavatkozás előtt általában 2 héttel többségük szedését abba kell hagyni. Ráadásul bizonyos növények nem csak a műtétet nehezítik meg, de megnövelik a fertőzésveszélyt is, illetve a műtét utáni fájdalom és hegesedés kockázatát is megemelik.

Fontos: azok, akik vérzékenységgel küzdenek, nekik alapból ajánlott az alábbiakat elkerülni!

Vérzékenységet fokozó gyógynövények

Ginseng: a mentális és fizikai erőnlét híres gyógynövénye, így sokan alkalmazzák kúraszerűen fontos prezentáció előtt, vagy általános közérzetjavítóként. Sokak úgy gondolják, hatására a műtétet is jobban viselnék, ám az igazság, hogy erősen megnöveli a vérzéses panaszokat, mert vérnyomás-emelkedést okoz. Szedését egy héttel a műtét előtt ajánlott felfüggeszteni, ám a beavatkozás után, a lábadozási időszakban sokat segíthet, hiszen felgyorsítja a felépülést.

Fokhagyma: a fokhagymatabletta kiváló immunerősítő, valamint csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, továbbá véd a különböző szívpanaszok ellen. A megannyi pozitívum ellenére a beavatkozás előtt egy héttel fel kell függeszteni az alkalmazását, hiszen nagy mértékben hígítja a vért. Érdemes továbbá tisztában lenni azzal is, hogy fokozza a véralvadásgátlók hatását, így lehetőleg ne alkalmazza huzamosabb ideig egyszerre a kettőt!

Gingko Biloba: a memóriajavító gyógynövény kedvelt táplálékkiegészítő mind a fiatalabbak, mint az idősebbek körében, ráadásul az érrendszerre is pozitív hatással van. Ajánlások szerint 2 héttel a műtét előtt célszerű elhagyni, mivel fokozza a vérzékenységet (főleg az agyban). A fokhagymához hasonlóak ne alkalmazza véralvadásgátló kezelés alatt!

Gyömbér: kiváló gyomorerősítő, így csökkenti a hányingert, valamint segít leszámolni a náthával, miközben gyulladáscsökkentő hatása révén a fájdalmat és a lázat is csillapítja. Rossz oldala viszont, hogy „vérhígító” hatása miatt gátolja a véralvadást, így műtét előtt egy-két héttel fogyasztását függessze fel, ellenben a beavatkozás után érdemes alkalmazni, ugyanis csökkenti az utána fellépő esetleges rosszulléteket- mondja dr. Csókáné Török Orsolya, a Trombózisközpont fitoterapeutája.

Fotó: freedigitalphotos.net/artur84

Halolaj: az Omega3-ban gazdag halolaj jótékony hatása széles skálán mozog: a bőrápolástól elkezdve a szíverősítésen át a koleszterinszint csökkentéséig számtalan problémára jó, így nem csoda, hogy több háztartásban is megtalálható. Azonban olyannyira megnöveli a vérzékenységet, hogy műtétek előtt 4-7 nappal célszerű felfüggeszteni a szedését.

Medvehagyma: a tavaszi erdei gyógynövénygyűjtő túrák népszerű növénye a medvehagyma, melynek értékes hatóanyagai "varázserővel" bírnak: C-vitamin-tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszer működését, felső légúti megbetegedéseknél hurutoldó hatású. Fokozza az étvágyat és fertőtlenítő, illetve baktériumölő hatásának köszönhetően enyhíti az emésztési panaszokat. Rendszeresen fogyasztva csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének természetes módja. A nehézfém kivezetésére (pl.: amalgám, ólom, arzén) is gyakran használják. A fokhagymához hasonlóan enyhe vérlemezke –trombocita- összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik, ezáltal a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat.

Orbáncfű: egyre nagyobb népszerűségnek örvendő növény, mert kiváló antidepresszáns, hangulatjavító és stresszoldó hatású. Mindemellett bizonyítottan támogatja az immunrendszert, vírusölő hatású a HIV-, herpesz, hepatitis B- és C-vírusoknál. Emésztési problémáknál is segítségül hívhatjuk, mivel görcsoldó, emésztésjavító, savcsökkentő és epetermelést serkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Fontos azonban, hogy nem szabad vérhígító mellé fogyasztani! Továbbá csökkenti a fogamzásgátló tabletták, antidepresszánsok, nyugtatók, epilepszia-ellenes és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságát! Asztmabefújókkal sem szabad együttesen alkalmazni, valamint fehérbőrűeknél fényérzékenységet okozhat, így fogyasztása után nem ajánlott napozni!

Ligetszépeolaj: rendkívül gazdag esszenciális telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyeknek köszönhetően lassítja az érelmeszesedést. Rendszeres fogyasztása csökkenti a magasvérnyomást, illetve a koleszterinszintet. Értékes Omega-6 zsírsavforrás, enyhíti a premenstruális tüneteket és segíti az anyagcserefolyamatok szabályozását. Az orbáncfűhöz hasonlóan gátolja a cukorbetegség szövődményeként előfordulható idegkárosodást (neuropátia). Külsőleg is látványos javulást érhetünk el vele ekcémánál száraz, gyulladt bőrre kenve.

Csökkenti a bőrviszketést és gyorsítja a műtéti hegek regenerálódását. A legújabb kutatások során pozitív eredmények születtek hiperaktivitás és figyelemzavar (ADHD) kezelésében. Rossz oldala, hogy sajnos epilepsziában szenvedők és vérhígítót szedők nem fogyaszthatják, mivel fokozza a vérzéses panaszokat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.