A nagy kutya és a mozgásérzékelő lámpa nem segít

Tanuljon a betörőktől: tippek, hogy ne fosszák ki a lakását (olyan könnyen...)

Senki sem örül annak, ha a távollétében hívatlan vendég jelenik meg az otthonában és kirámolja az értékeket. Egy betörő most felfedte néhány titkát, amiket érdemes megfogadni.

2015.05.06 12:00ma.hu

Számos tipp és jótanács forog közkézen, hogy milyen trükkökkel tarthatjuk távol a betörőket az otthonunktól, ám ezek egy része valójában semmit sem ér - ismerte be egy magát betörőnek valló felhasználó egy sok vitát kiváltott bejegyzésben a Redditen. Most az ő megjegyzéseit adjuk közre, bár az nem egészen világos, hogy miért beszél maga ellen... Remélhetőleg nem épp az alábbiakkal alapozza meg az újabb zsákmányszerző körútját!

1. A "Vigyázz, kutya", a "Vigyázat, riasztóval felszerelve" és hasonló táblák teljesen értéktelenek. "Egyszer betörtem egy olyan házba, aminek az ajtaján kutyára figyelmeztető matrica volt" - jegyezte meg a betörő.

2. Különben is, az emberek többsége azt hiszi, hogy egy termetes kutya kellően elrettentő tud lenni. Valójában a reddites betörő azt mondta, sokkal inkább elkerüli azokat a házakat, ahol idegesítő kis szobacirkálók ugrálnak fel rá és sosem hagyják abba a fülsiketítő csaholást.

3. Ne írja ki a Facebookra vagy más nyilvános oldalakra, hogy nincs otthon és hogy mennyi ideig nem is tér haza. A nyaralási fotókat se ossza meg addig, míg haza nem tér!

4. Ha tartósan elmegy otthonról, például nyaralni, érdemes egy szöget ütni az ablakkeretbe, különben egy csavarhúzó is elég a rossz szándékú figuráknak, hogy kinyissák azt. A szög megnehezíti a behatolást, és egy rutinos betörő nem fog olyan helyen időzni, ahol minden másodperccel nő a lebukás veszélye.

5. Ugye ön is ismeri azt a jótanácsot, hogy távollétében hagyja égve a házban a villanyokat, meg bekapcsolva a tévét? Nos... nem rossz taktika, de el tudja képzelni, milyen röhögőgörcsöt vált ki a tolvajból, mikor meglátja a díszkivilágításban úszó házat hangosan dübörgő tévével vasárnap éjjel 2 órakor egy felső-középosztálybeli réteg által lakott környéken?

Fotó: freedigitalphotos.net/Thanamat

6. Ne tartsa az összes apróságot egy kupacon! A betörők ritkán szeretnek néhány percnél tovább bent maradni egy lakásban, vagyis minél több helyre rakja szét a pénzét, az ékszereket, az apróbb értéktárgyakat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem fogja egyben felmarkolni a tolvaj, hanem 2-3 fiók után odébbáll.

7. Nem elég bezárni az ajtót, a kulcsot el is kell fordítani. "El sem tudom mondani, mennyire könnyű kinyitni egy házat, ha nyitottak maradnak a reteszek. Akár nyitva is hagyhatná az ajtót" - jegyezte meg a betörő.

8. Néhány taxis összejátszik a betörőkkel, hisz ők pontosan tudják, kik mentek el otthonról estére szórakozni. Épp ezért bár kevésbé kényelmes, mégis praktikusabb az utcán fogni egy taxit, vagy ha mindenképp házhoz rendeli, akkor sétáljon el néhány házzal odébb, hogy a taxis ne tudja, melyik otthon maradt üresen.

9. Kamerák - kívül és belül! Ugyan közvetlenül a betörést nem akadályozzák meg, de könnyebben a tolvaj nyomára lehet bukkanni, ha van róluk felvétel, a figyelmesebb betörőket pedig eleve el is riasztja a gyors lebukás veszélye.

10. Lehetőleg ne tartson széket vagy egyéb hasonló tárgyat a kertben: ezek segítségével bárki sokkal könnyebben juthat be a magasan lévő ablakokon is.

11. Mozgásérzékelő lámpa? Aprócska kellemetlenség, legfeljebb a buta drogosokat riasztja el - írja a blogger.

12. Ne tartsa szem előtt a drága holmikat. Semmi szükség arra, hogy az utcáról látható legyen a 70 colos síkképernyős tévé, nem kell az emeleti iroda ablakába rakni a drága notebookot, ezek ugyanis csak úgy vonzzák a rossz szándékú embereket!

13. Barátkozzon a szomszédokkal! Sokszor történt már olyan, hogy az egyik házban élők nem tudták, ki lakik a szomszédban, így a betörők vígan tudtak besétálni a szemük láttára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.