Amikor a férfi miatt nincs baba

Magas vérnyomás is állhat a férfi meddőség hátterében

Napjainkban egyre több gyermekre vágyó párral vannak tele a meddőségi intézetek. Sokan úgy gondolják, általában a nők felelősek a problémáért, ám több statisztika is azt mutatja, hogy az utóbbi évtizedekben a férfiak is egyre többen meddők.

2015.05.01 20:00ma.hu

Mikor beszélünk meddőségről?

Meddőségről akkor beszélünk, amikor egy év után, védekezés nélkül, rendszeres házasélet mellett sem következik be terhesség. Ilyenkor érdemes utánajárni, mi is okozza, hogy várat magára a pozitív terhességi teszt. Először általában a nők hormonális paramétereit vizsgálják, ám ha nincs ott eltérés, akkor még mielőtt a megterhelőbb vizsgálatoknak kéne alávetniük magukat, a férfi spermaképét ellenőrzik. Sajnos kutatások is alátámasztják, hogy évről évre romlik a férfiak eredménye, melynek hátterében számtalan dolog állhat, így gyakran nem is derül fény a probléma gyökerére.

Magasvérnyomás is állhat a férfimeddőség hátterében

A magasvérnyomás szinte az egész testre kifejti negatív hatását, hiszen kezeletlen esetben bárhol károsíthatja az ereket, így az ivarszerveknél is. A tartósan magas értékek hatására ugyanis erek belső endothel része megsérül, melynek hatására a helyileg termelődő értágító és érösszehúzó anyagok egyensúlya megbomlik, méghozzá az érösszehúzódás irányába mozdul el. Mindemellett a tartósan megemelkedett értékek rugalmatlanná, merevvé teszik az ér falát, így annak szerkezete átépül, és kialakul az érszűkület, ami akár merevedési zavarokat is okozhat, ami a rossz spermakép mellett a másik gyakori ok a férfi meddőségnél.

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Érdemes azzal is tisztába lenni, hogy az egészségtelen életmód és a káros szenvedélyek, mint például a dohányzás, a stressz, a túl sok kávé fogyasztása, valamint a testmozgás hiánya mind hozzájárul a vérnyomás emelkedéséhez, valamint a csökkent nemzőképességhez is, így nem ritka, amikor a kettő együtt fordul elő. Továbbá gyakran az a betegség okoz erekciós zavart, amelyik a hipertóniának is kockázati tényezője, vagyis nem konkrétan a magas vérnyomás váltja ki a problémát" – mondja Dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás specialista.

Kezeltesse vérnyomását a sikeres gyermekáldásért

Látható tehát, hogy a hipertónia a szívinfarktus, a stroke és a vesekárosodás mellett akár meddőséget is okozhat, így 140/90 Hgmm feletti értékek esetén érdemes szakemberhez fordulni, aki gyógyszeres kezeléssel és/vagy életmódorvoslással normalizálhatja a vérnyomást. Fontos tudni, hogy bizonyos gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként erekciós problémákat, ekkor célszerű szólni a kezelőorvosnak, aki gyógyszerváltást rendelhet el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.