"Fülkukacok" ellen rágózással?!

Nem megy ki a fejéből a bosszantó dallam? Rágózzon, az segít!

Ugye ismerős az a bosszantó érzés, amikor bekúszik valahonnan egy dalocska a fülébe, és utána sehogy sem akar kimászni onnan? Állítólag megvan az ellenszer: rágózni kell!

2015.04.29 20:19ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

A nemzetközi tudomány earworms néven emlegeti, ami nagyjából annyit tesz: "fülkukac", magyar szakkifejezés nincs rá - de mindenki pontosan ismeri, milyen, amikor egy dallam belemászik a fülünkbe, még az is lehet, hogy eleinte szeretjük, de egy idő után kifejezetten idegesítővé válik, mégsem tudunk tőle szabadulni. Hallgathatunk más zenét, de amint jön a csönd, újra előbukkan az a bosszantó kis dallam. Egyesek úgy vélik, ilyenkor olvassunk egy regényt vagy kezdjünk el kirakni egy puzzle-t, ám ezek is csak ideig-óráig fedik el a fülünkben visszhangzó kis dalocskát, aztán újra előjön.

Most azonban a brit University of Reading egy csapata azt állítja, megtalálták a tökéletes és biztos eredményt hozó módszert: rágózni kell. A rágózás közben ugyanis azokat az izmokat használjuk az arcon, amelyeket beszéd közben, az agy pedig pontosan ugyanúgy fogja érzékelni, mintha beszélnénk. Márpedig a beszéd összezavarja a rövid távú memóriát és a "hangképeket", így tartósan kiűzhetjük az idegesítő dalokat - de már akkor is megéri, ha csak átmeneti segítséget hoz, hisz a rágózás közben számtalan dolgot végezhetünk, amelyeket az olvasás vagy a puzzle-ozás közben nem.

Egy kísérletben 44 résztvevőnek egymás után kétszer játszották le David Guetta, Flo Rida és Akon közös szerzeményének, a Play Hard cím számnak a bevezető részét, kb. 30 másodperc hosszan. Az első kísérletnél nem kaptak rágógumit, de arra kérték őket, hogy próbáljanak meg három percig nem gondolni a dalra, a második kísérletnél pedig nem volt efféle utasítás, mindenki arra gondolt, amire akart. Aztán leültettek mindenkit a számítógép elé és azt kérték, hogy amikor eszükbe jut a dal, nyomják meg a Q betűt.

A harmadik körben a résztvevők cukormentes rágógumit kaptak, és arra kérték a résztvevőket, hogy erőteljesen rágják. A Q gombot ebben az esetben lényegesen kevesebb alkalommal nyomkodta mindenki, mint az első két körben. Érdekes, hogy ha rágógumi nélkül imitálták a rágó mozdulatokat, akkor is csökkent némiképp a Q betűk száma, de korántsem olyan mértékben, mint rágóval. Egy újabb kísérletben 36 résztvevővel csináltatták meg ugyanezt, csak nekik a Maroon5 Payphone című számát játszották le a kutatók, az eredmények pedig egybevágtak az első csoporttal.

Szóval ha legközelebb nem akar kimenni az idegesítővé váló dallam a füléből, ne küzdjön ellene, csak kapjon elő egy rágót és kezdje rágni határozottan - aztán jöjjön vissza ide és írja meg kommentben a hatást!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.