Szív- és tüdőproblémák

Milliárdokba kerülnek a légszennyezés okozta betegségek

Évente 1,47 ezer milliárd euróra (443 ezer milliárd forint) becsülte az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a légszennyezés okozta betegségek és halálozások teljes európai költségeit.

2015.04.28 17:19MTI

Ez az összeg az Európai Unió 2013-as bruttó hazai terméke (GCP) majdnem tíz százalékának felel meg - derült ki a WHO kedden közzétett tanulmányából.

Az adatok szerint a légszennyezés elsősorban a szív- és a tüdőproblémák kockázatát növeli. 2010-ben a WHO európai régióbeli 53 országában mintegy 600 ezer ember halt meg idő előtt olyan betegségekben, melyek kiváltójának a szennyezett levegőt tartják.

Az első ilyen vizsgálatot a WHO európai regionális irodája és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megbízásából végezték, eredményeit kedden hozták nyilvánosságra egy konferencián az izraeli Haifában.

A WHO európai régiójához tartozik Izrael, Üzbegisztán, az Oroszország és még néhány állam, amely földrajzilag teljesen vagy részben Európán kívül fekszik.

A régió lakosainak több mint 90 százaléka él olyan környezetben, ahol a levegő szállópor-koncentrációja meghaladja a WHO által javasolt határértékeket - olvasható a jelentésben. A szennyezés 2012-ben mintegy 482 ezer ember szív-, légzőszervi és érrendszeri megbetegedés, agyvérzés vagy tüdőrák okozta halálához vezetett.

Ugyanebben az évben 117 200 idő előtti halálozás írható a zárt terek szennyezett levegőjének a számlájára a WHO szerint. A alacsony és közepes jövedelmű államok lakosait ötször annyira sújtja a probléma, mint a gazdag országokban élőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.