Nanotechnológia az egészségért

Tetoválással is mérhető lesz a vércukorszint?

Kaliforniai kutatók egy ideiglenes tetoválást teszteltek, amely olyan érzékelőt tartalmaz, ami képes a bőrsejtek közti folyadékban lévő glükózt érzékelni és kivonni, valamint annak mértékét meghatározni.

2015.04.25 16:00ma.hu

Fontos a rendszeres mérés

A diabétesszel élők számára nélkülözhetetlen eszköz a vércukorszintmérő, melyet naponta több alkalommal is szükséges használniuk – magyarázza dr. Bibok György diabetológus főorvos. A vércukorszint elemzéséhez jelenleg olyan típusú eszköz van forgalomban, amelyhez egy tű segítségével a betegnek apró szúrást kell ejtenie az ujjbegyén, az így kinyert vércseppből lehet megállapítani a vércukorszintet. A betegek egy része azonban idegenkedik az eszköz használatától, vagy munkájából adódóan nem mindig tud megfelelő időt vagy helyszínt biztosítani a vizsgálat elvégzésére. Számukra lehet jó megoldás a kényelmetlenségek elkerülésére az említett új módszert használó eszköz jövőbeli bevezetése.

Kapcsolat a kezelőorvossal

A San Diego-i California Egyetem nanomérnöki részlegének kutatói által kifejlesztett készülék jelen állapotában még nem képes a mért adatokat a beteg számára leolvashatóvá tenni, de az értékek számszerű megjelenítésén már dolgoznak az egyetem elektromos és számítógépes mérnöki részlegének szakemberei. A leolvasó Bluetooth segítségével majd valós idejű értékeket juttathat el a beteg kezelőorvosának, vagy az adatokat egy virtuális adatbázisban, úgynevezett „felhőben” is tárolhatja.

A kutatók dolgoznak még a tetoválás időtállóságának javításán – jelenleg egy napig képes a glükózszint mérésére –, és a beteget terhelő kiadások minimalizálásán is.

Még jó ideig ezt kell elviselnünk... (Fotó: freedigitalphotos.net/pat138241)

Kényelmes és pontos

Habár a fejlesztés még gyerekcipőben jár, az eddig elvégzett vizsgálatok az eszköz megbízhatóságát, az általa mért értékek pontosságát támasztják alá. A kutatók 7 nem diabéteszes nő és férfi segítségével mérték fel az eszköz használatával kapcsolatos véleményeket. A 20 és 40 év közötti résztvevők visszajelzése alapján viselése kényelmetlenséget nem okozott, csak néhányan számoltak be enyhe, a felhelyezést követő első 10 percben jelentkező bizsergésről.

Mivel a bőrsejtek közötti területen a glükózszint közel százszor alacsonyabb, mint a vérben, ezért különösen fontos szempont az eszköz megfelelő érzékenysége. Ezt az étkezések után kiugró cukorértékek mérésével ellenőrizték. A vizsgálat során, a magas szénhidrát tartalmú ételek elfogyasztását követően az eszköz épp oly hatékonyan és pontosan mutatta a glükózszint emelkedését, mint a hagyományos, az ujjbegyén vett vérmintával dolgozó készülék.

A tetoválás lehet a jövő, a telediabetológia a jelen

Dr. Bibok György szerint különösen fontos, hogy a cukorbetegek a kezelőorvossal egyeztetett időpontban, rendszeresen mérjék a vércukorszint értékét. Erre jelenleg a hagyományos vércukorszintmérő készülék biztosít lehetőséget. „A kutatásban bemutatott tetoválás még nem a közeli jövő, de valóban ígéretes lehet. A készüléknél még további fejlesztések szükségesek, és majd nagy esetszámú, cukorbetegeken is végzett összehasonlító kontrollált tanulmány adhat reményt a használathoz.

A közelmúltban vált elérhetővé a telediabetológia, melynek segítségével az otthoni vércukormérő eszközzel mért adatokból egy központi informatikai rendszer olyan táblázatokat, grafikonokat készíthet, melyekből könnyen áttekinthető és követhető az anyagcsere állapotának változása. Ha a beteg megosztja az adatokat a kezelőorvosával, az lehetővé teszi a megfelelő terápia választását, illetve a kezelés folyamatos nyomon követését, módosítását. Így tehát a gondozott cukorbetegek anyagcsere-állapotának naprakész ellenőrzését és a mindennapi élet orvosi segítségét adja a rendszer, mely segíti, hogy a közvetlen orvos-beteg találkozás közötti időszakban is kapcsolatban legyen a beteg a kezelőorvosával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.