Az is lehangolt lesz tavasszal, aki amúgy nem?

Tavasszal kitör a depresszió?

A téli vitaminhiány önmagában is elegendő ahhoz, hogy az ember fizikailag kissé elgyengüljön és ettől lehangolttá váljon, de ha még ehhez egy kis párnélküliség is járul, máris közelít a depresszió.

2015.04.25 12:00ma.hu

A téli depresszióról nagyon sokat hallani, közben viszont a tavasziról alig esik szó, pedig ez is hangsúlyosan jelen van az emberek életében. Dr. Szőör Anna jogász-pszichológus szerint a depresszió ezen szezonális fajtája főleg az egyedülállókat érinti.

"Az egyedülállók életében tavasszal hangsúlyosabban jelenik meg az elmagányosodás érzése, számukra lelkileg nagyon nehéz időszak ez. Könnyen lehetünk tartósan szomorúak és levertek például, ha párokat látunk kettesben sétálni az utcán. Egy másik példa, hogy aki gyászban van, télen jobban tud a gyásszal foglalkozni, tavasszal úgy érzi, már ki kellene ebből kerülni, mégsem tud túllépni a lelki bánaton, ettől még rosszabb állapotba kerül. A tavaszt tehát nem tekinthetjük a lelkiállapot egyértelmű javulásának" – mondta Dr. Szőör Anna, aki tudományos magyarázattal is szolgál a tavaszi depresszió kialakulására.

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

"A tavaszi zsongás nagyon sokak számára kellemes érzetet hoz, de nem mindenkinek. Azt hisszük, hogy a tavasz beköszöntével megoldódnak a testi és lelki problémák. Ez hatalmas tévhit, hiszen a vitaminok ekkor ürülnek ki a szervezetünkből, a vitaminháztartás felborul. Emiatt fizikailag és lelkileg is olyan állapotba kerülhetünk, hogy tavaszi depresszió lép fel" – tette hozzá a szakember.

A tavaszi depresszió kezelésére a legsúlyosabb esetekben a pszichiáter antidepresszánst ad, de szerencsére eddig az állapotig csak kevesen jutnak el. Enyhébb formára Dr. Szőör Anna jogász-pszichológus azt javasolja, hogy szedjünk több vitamint, járjunk társaságba, szervezzünk több "zöld" programot és próbálkozzunk tudatos párkereséssel.

"Ez az évszak a 'nagytakarítás ideje'. Ha valaki kényszeres rendmániás, ilyenkor rendrakásba fognak, az egyedülállók pedig új párkapcsolatot keresnek. Rendet teszünk az életünkben. A tavaszi depresszióban szenvedő pácienseknek is segít az Újrakezdés munkacsoport, amely pszichológusokból, jogászokból, orvosokból, pénzügyi tanácsadókból és pedagógusokból áll. Speciális, offline társkeresőnk ügyfelei közül szerencsére már sokaknak segítettünk a megfelelő pár megtalálásában" – árulta el Dr. Szőör Anna.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, Magyarországon hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegélyszámot!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.