300 millió embert sújt a betegség

Öt éven belül gyógyíthatóvá válhat az asztma?

A Cardiffi Egyetem kutatói együttműködve a Londoni King's College és az amerikai Mayo Egyetem szakembereivel megtalálták, mi okozza az asztmát és hogyan lehet az okot megszüntetni, felfedezésük nyomán öt éven belül gyógyíthatóvá válhat a világszerte 300 millió embert sújtó betegség.

2015.04.23 19:49MTI

A tudósok azonosították azokat a sejteket, amelyek a légutak összeszűkülését okozzák, ha azokat ingerlő, például szennyezésből származó anyagok érik.

A Science Translational Medicine orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban leírták a kalciumérzékelő receptor (CaSR) sejtek - amelyek érzékelik a környezeti változásokat - eddig nem bizonyított szerepét az asztma előidézésében. Egérkísérletekben, valamint asztmás és nem asztmás emberek légúti szöveteivel végzett kísérleteikben kimutatták, hogy a csontritkulás kezelésében használt kalciumreceptorgátló (calcilytic) szerek hatásosak lehetnek az asztma gyógyításában.

A szakemberek remélik, hogy a jövőben az asztmások a rohamok megelőzése céljából fogják szedni ezt a gyógyszert, és nem lesz szükségük inhalálóra.

"Eredményeink hihetetlenül izgalmasak. Először találtunk kapcsolatot a légutak gyulladása - amelyet környezeti triggerek (allergének, cigarettafüst, kipufogógáz) váltanak ki - és a légutak izomösszehúzódása között az allergiás asztmában" - idézte a King's College honlapja Daniela Riccardit, a Cardiffi Egyetem professzorát.

Ha bizonyítani tudjuk, hogy a kalciumreceptorgátlók biztonságosak, amikor közvetlenül az ember tüdejébe juttatjuk, akkor öt év múlva abban a helyzetben leszünk, hogy kezelhetjük velük a betegeket és megállíthatjuk az asztma kialakulását - tette hozzá.

Az asztma a légutak betegsége, a pontos okát eddig nem ismerték. Az asztmás betegek légútjai igen érzékenyek, fokozottan reagálnak számos ingerlő tényezőre, úgynevezett triggerekre. Ezen triggerek eredményezhetnek asztmás rohamot. Miközben az asztmát ellenőrzés alatt lehet tartani a betegek nagy részénél, minden tizenkettedik beteg rosszul reagál a jelenlegi kezelésekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.