Nemcsak esztétikai probléma a foghiány

Jobban hízunk, ha nincs fogunk!

A magyar felnőttek leggtöbbjének van valamilyen foghiánya. Sokan gondolják úgy, hogy ha hátul hiányzik egy-két foguk, még nem baj, nem pótolják mert úgysem látszik. Pedig a fogatlanság akár elhízáshoz is vezethet!

2015.04.22 08:00ma.hu

A magyar lakosságot óriási mértékben érinti a fogak hiányából eredő problémakör. Sajnos a hazai lakosság fogazata nagyon rossz állapotban van. Jól mutatja ezt, hogy a felnőttek több mint 90 százalékánál van valamilyen foghiány. Ezek közül jelentős azoknak az eseteknek a száma, amikor a hiány már hatással van a rágás minőségére is” – mutatja be a hazai helyzetet Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, szájsebész, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

A szakember arra is rávilágít, hogy fogatlanságról nem csak akkor beszélünk, amikor a páciensnek már egyáltalán nincs fog a szájában. Így hívjuk már azt az esetet is, amikor az őrlő, rágó zóna hiányzik. Ugyanis hiába vannak meg a frontfogak, azok rágásra, hatékony őrlésre nem alkalmasak.

A fogatlanság hatása az emésztésre

Az emésztés első, egyúttal legfontosabb fázisa a rágás, ekkor aprítjuk fel a táplálékot, majd eközben az előemésztés is megkezdődik. Ha valaki nem tud rágni, ez az elő fázis kimarad, az elfogyasztott étel gyakorlatilag rágás nélkül kerül a gyomorba. Ezzel megterheljük a gyomort és a bélrendszert, az emésztés sokkal nagyobb terhelést jelent a bélrendszernek, így a tápanyagok feldolgozása sem lesz elég hatékony.

Fotó: freedigitalphotos.net/cooldesign

Miért hízik, akinek nincs foga?

Statisztikailag bizonyított, hogy azok körében, akik fogatlanná válnak, nagyobb számban figyelhető meg az elhízás. Ebben elsősorban az játszik szerepet, hogy megváltoznak az étkezési szokások. Sokkal inkább a gyors felszívódású, könnyebben emészthető, kevésbé rostos élelmiszerek fogyasztása kerül előtérbe. Tipikus példa erre a kenyér, a péksütemények, a kedvezőtlen hatású szénhidrátok túlzott bevitele. Minden más, kedvezőbb tápértékű étel, mint a nyers zöldségek, gyümölcsök, húsok, nehezebben fogyaszthatóak el megfelelő rágáskészség nélkül, így ezek az élelmiszerek fokozatosan háttérbe szorulnak a fogak elvesztésével.

Mivel a fogatlanság miatt gyakrabban választott élelmiszerek általában magasabb kalóriát és több gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, túlsúly kialakulásához vezetnek és az inzulintermelést is kedvezőtlenül befolyásolják. Ezért magasabb lesz az érintett páciensek körében a cukorbetegség előfordulása is” – figyelmeztet Dr. Czinkóczky Béla.

A megoldás: a rágás elősegítése

A fogatlansággal felmerülő problémákat rövid távon akár egy turmixgép beszerzése is megoldhatja. Ez a lehetőség azonban – amellett, hogy az élvezeti értéke sem kimagasló – hosszabb távon az emésztőrendszernek sem tesz jót, mivel nem kerül szilárdabb halmazállapotú táplálék a gyomorba, így az emésztési problémák konzerválódnak. A szakértő a hosszú távú megoldást olyan fogpótlás készítésében látja, amely segít a rágásban, így visszaállítható a gyomor- és bélrendszer megfelelő működése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.