Ártalmatlan, de akár rákká is fejlődhet

6 jó ok, amiért érdemes az anyajegyet szűrni

A bőrünkön megjelenő változásokat feltétlenül bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, hiszen a korai felismeréssel akár a rosszindulatú bőrdaganatok is kezelhetők. De mik a gyanús jelek, amikre figyelni kell?

2015.04.19 10:00ma.hu

Az anyajegyek is változnak

Az anyajegyek változatos méretűek és formájúak lehetnek: leggyakrabban néhány milliméteresek, világos- vagy sötétbarnák, kör alakúak vagy szabálytalanok, és a felszínük is éppúgy lehet sima, mint egyenetlen. Leginkább a bőrt ért UV-sugárzástól függően alakulnak ki, de egyes hormonális változásoknál, így például a serdülőkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bőrön, illetve a meglévők sötétednek.

Ha a bőr lebarnul, vele barnulnak a pigmentált részek, az anyajegyek is. Később, ahogyan a bőrszín kopik, úgy világosodhatnak az anyajegyek is. Sokan tévesen úgy vélik, hogy a bőr szintjében lévő anyajegyek ártalmatlanabbak, mint a kiemelkedő társaik, holott éppen ezekből is kialakulhat rosszindulatú daganat. Ha tehát az anyajegyeinknél gyanús változást észlelünk, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, hiszen az időben észlelt kóros folyamat diagnosztizálása életet menthet.

Fotó: dermone.com

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az alábbi változásokat tapasztaljuk:
1. Gyanús, ha megváltozik a színe, a pigmentációja, egyenetlen lesz. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
2. Óvatosságra intő jel, ha megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
3. A korábbi anyajegy mellett új anyajegy jelentkezik.
4. Az anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
5. Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
6. Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége is.

"Érdemes figyelni minden bőrjelenségre, ami a meglévőktől méretben, színben eltér. A melanóma az esetek egy részében már meglévő anyajegyből, gyakran azonban az ép bőrön újonnan jelentkezik, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük bőrünk állapotát" – tanácsolja dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász.

Anyajegyek mikroszkóp alatt

A tavaszi és az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. A bőrgyógyászok az úgynevezett dermatoszkópot használják az anyajegyek vizsgálatára, amely tulajdonképpen egy tízszeres nagyítást biztosító, bőrre helyezett mikroszkóp. Az anyajegyek megközelítőleg 80 százalékánál elegendő is ez a fajta vizsgálat, ugyanis egy gyakorlott bőrgyógyász dermatoszkóp segítségével nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy szükséges-e valamilyen további lépést tenni, vagy csupán jóindulatú pigmentációról van szó.

A bőr képleteit számítógépen is el lehet tárolni. A dokumentációnak elsősorban akkor van jelentősége, ha sok anyajegy van a bőrön, esetleg a családban volt már rosszindulatú daganatos betegség. A számítógépben tárolt dokumentáció akár évekig lehetővé teszi, hogy nyomon követhetőek legyenek a változások, korábban megtörténhessen a felismerés. A program ráadásul automatikusan fel is hívja az orvos figyelmét a gyanús jelekre, méréseket, ellenőrzéseket végez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.