Brutális légszennyezés Pekingben

"Kiakadt" a légszennyezést mérő műszereken a mutató

A kínai országos átlagnál több mint kétszer magasabb légszennyezettséget mértek Pekingben tavaly a légúti betegségeket is okozó finom porra vonatkozóan.

2015.04.16 18:22MTI

Ez derült ki hivatalos adatokból, amelyeket a fővárosi környezet állapotát felmérő frissen kiadott jelentés tartalmaz.

A dokumentumot egy nappal azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a kínai fővárosban lényegében "kiakadt" a légszennyezést mérő műszereken a mutató, mert az érték meghaladta a kimutatható legfelső, 500-as határt. Nemzetközileg elfogadott határértékek szerint 50-ig tart a "jó" kategória.

Szerdán a homokviharok következtében ezen belül a PM2,5, vagyis az 1 köbméter levegőben mért legfeljebb 2,5 mikron átmérőjű porszemcsék koncentrációja megközelítette a 240-et, a PM10, vagyis 10 mikron átmérőjű és annál nagyobbaké az 1000-et.

A csütörtökön közreadott jelentés szerint a PM2,5 tavalyi átlagértéke Pekingben 85,9 mikrogramm volt egy köbméterben, 1,45-szerese az országos szabványnak. Az ilyen apró méretű porszemcsék a legalattomosabb szennyeződés, a szmog összetevői, ezek nem vagy csak nagyon nehezen ürülnek ki a tüdőből.

A környezetvédelmi hatóság által készített kimutatásból az is kiderült, hogy ezek a veszélyesnek tartott szennyeződések okolhatók az ugrásszerűen megnőtt gyakoriságú asztmatikus problémákért, a légzőszervi megbetegedésekért, a koraszülések számának és a tüdőrákosok arányának növekedéséért. Pekingben az elmúlt tíz évben megduplázódott a tüdőrákos megbetegedések száma.

A gyárak bezárását, a környezetvédelmi előírások és azok betartatásának megszigorítását, a közlekedésben résztvevő autók számának visszafogását és a széntüzelésű kazánok csökkentését, illetve korszerűsítését ígérő városvezetés eddigi intézkedései még nem hoztak jelentős változást.

A Peking Egyetem tanulmánya szerint, amelyben 2013-as adatokat használtak fel, Kína nagyvárosaiban évente összesen több mint negyedmillió ember számíthat idő előtti halálra a levegőszennyezés miatt, a 31 vizsgált tartományi székhelyen átlagosan minden 100 ezer emberből 90-en.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.