Megbízhatóbb a szimat, mint a tesztek?

Milliókat spórolhatnának a rákot kiszagoló kutyák

Egyre gyakrabban hallani a kezdődő rákos daganatot kiszimatolni képes kutyákról, ám annak ellenére, hogy rendkívül magas a "találati arány", az egészségügyben még mindig a nehézkes teszteket részesítik előnyben.

2015.04.13 20:00ma.hu
Fotó: Medical Detection Dogs

Egyre több vizsgálat igazolja azt a korábban is fel-felbukkanó tényt, hogy a kutyák bizonyos rákfajtákat már jóval azelőtt képesek kiszagolni, mintsem a daganat panaszokat okozna vagy érezhető tünettel járna. Márpedig azt is közismert tény, hogy a rákos megbetegedések gyógyításában döntő jelentősége van annak, hogy mennyire korán sikerült észrevenni az elváltozást és megkezdeni a kezelést.

Ennek ellenére még mindig igen kevés helyen alkalmazzák orvosi célból az érzékeny orrú ebeket. Egy korábbi, az angliai Buckinghamshire-ben végzett kutatásból kiderült, hogy a kutyák 93 százalékos pontossággal észlelték a húgyhólyag- és prosztatarákot, egy friss olasz tanulmány szerint pedig ez még javult is az elmúlt néhány évben: a milánói urológiai klinika és kutatási központ vizsgálatában részt vevő két német juhász 97,7 és 97,6 százalékos pontossággal jelezte a prosztatarákot.

"Rendkívül izgalmas, hogy ilyen nagy sikerarányt értünk el a prosztatarák kimutatásában, amelyek esetében a jelenleg használt tesztek elkeserítőek" - jegyezte meg Dr. Claire Guest, a Medical Detection Dogs kutatóorvosa. Ezt a rákfajtát jelenleg csak egy kombinált vizsgálatsorozattal tudják kimutatni, amely vérvizsgálatból, fizikális vizsgálatokból és biopsziából áll, és csak az Egyesült Királyságban évente több mint 40 ezer új megbetegedésről számolnak be az orvosok - ezzel ez a leggyakoribb rákfajta Angliában.

Guest doktornő szerint ezek a vizsgálatok kidobott pénzt jelentenek az egészségbiztosítónak, éves szinten több millió fontot lehetne megspórolni, ha végre elfogadnák az orvosok, hogy a kutyákat is használhatnák diagnosztikai célokra, amely egyszerre lenne pontos és költséghatékony. "Ha a felderítő kutyák gépek volnának, óriási lenne az igény rájuk" - tette hozzá a doktornő.

Egyes betegségek esetében már most is kiképzett kutyákat használnak, például van, amelyik a szervezetben termelődő anyagok révén előre tudja jelezni az epilepsziás rohamot, így az ilyen betegek ha megelőzni nem is tudják azt, még időben meg tudják tenni a megfelelő óvintézkedéseket, melyekkel elkerülhetők a roham közbeni súlyos sérülések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.