Két napja halott férfitól lett gyereke a nőnek

Istent játszottak? Halott apa spermájából fogant a baba

Az orvosok a tudomány csodájának tartják, az ellenzők viszont erősen vitatják azt az eljárást, amelynek köszönhetően most megszülethetett egy kisbaba: apja már 2 napja halott volt a fogantatáskor.

2015.04.13 18:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Igaz, hogy beletelt vagy két napnyi kitartó küzdelembe, de végül megszerezte a nő az ausztrál bíróság engedélyét, hogy a motoros balesetben elhunyt férjétől "begyűjtsék" a spermát és azzal mesterségesen megtermékenyítsék őt, most pedig megszületett az egészséges kisfiú. Az eset nem az első alkalommal fordult már elő a világon, ám korábban a spermadonor még sosem volt 48 órája halott, amikor levették tőle az örökítőanyagot. Így ezúttal még az orvosok sem voltak biztosak benne, hogy a fogantatás sikeres lesz, a bírósági huzavona miatt 18 órát vertek rá az eddigi rekordra - adta hírül a Metro című brit lap.

Bár morálisan erősen vitatható, hogy lehet-e egy halottól spermát venni azért, hogy egy nőnek gyereke lehessen a néhai szerelmétől, a mesterséges megtermékenyítés szakértőjeként tevékenykedő Steve Robson szerint ebben nincs semmi kivetnivaló. "Professzionális szintre emelve véleményem szerint ez egy szerelmi történet volt, és elképesztőnek tartom, hogy részese lehettem annak, hogy segítettünk egy nőn, akiben annyi szeretet és bátorság volt" - fogalmazott a szakember.

Ami azt illeti, a nőnek tényleg sok akadályt kellett legyőznie, amelyek közül az egyik legnehezebb a rohanó idő volt: a bíróság nem halogathatta hónapokig a döntést, hogy vajon a boncasztalon fekvő férfi spermáját joguk van-e az orvosoknak begyűjteni vagy sem. Az anya a rövid 48 óra alatt még azt is elintézte, hogy a dél-ausztrál fővárosból, Adelaide-ból Canberrába, Ausztrália fővárosába utazzon, Adelaide-ban ugyanis illegális a halottaktól spermát venni.

A beavatkozásban részt vevő prof. Kelton Tremellen is kételkedett a sikerben, úgy érezte, időpocsékolás lesz az egész, mert ő is attól tartott, hogy a halál beálltától számított 48 óra túl hosszú ahhoz, hogy nemcsak életképes, de a megtermékenyítés szempontjából is még ép spermiumokhoz jussanak. Másrészt ő maga is bizonytalan volt azt illetően, hogy helyes dolgot cselekszik-e. "A végén úgy döntöttem, meg szeretném csinálni, mert úgy éreztem, egy olyan nőnek segítek a harcát megvívni, aki épp akkor veszítette el a férjét" - magyarázta a szakember.

A kisbabáról csak annyit lehet tudni, hogy egészségesen született meg, de további részleteket nem közöltek a sajtóval az érintettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.