Genetikai hack

Az eddiginél több a lehetőség a GMO-t tartalmazó termékek tiltására

Egy nemrégiben meghozott uniós jogszabály-módosítás teszi lehetővé.

2015.04.13 06:30MTI
freedigitalphotos.net/adam

Az eddiginél több jogszabályi lehetőséget kapnak az Európai Unió tagállamai arra, hogy saját országukban megtiltsák a genetikailag módosított szervezeteket (GMO) tartalmazó növények termesztését - hangsúlyozta az M1 aktuális csatornán vasárnap Darvas Béla, a GMO-kerekasztal elnöke.

Elmondta, hogy ezt egy nemrégiben meghozott uniós jogszabály-módosítás teszi lehetővé.

Darvas Béla kifejtette, hogy továbbra is megtörténik a GMO-t tartalmazó növényekre vonatkozó dokumentációk élelmiszer- és környezetbiztonsági vizsgálata, de ezen túlmenően a tagországoknak lehetőségük lesz arra, hogy társadalmi és gazdasági okokból egyedi tiltást vezessenek be. Ez utóbbira eddig csak az úgynevezett védzáradéki rendszer adott lehetőséget.

Darvas Béla utalt arra, hogy eddig a GMO-t tartalmazó termékek (vetőmagok) az Európai Unióba való bevitelének engedélyezéséről az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség döntött. A tagországok számára azonban lehetőség volt ellentmondani ennek a döntésnek.

Most, az uniós jogszabályi változtatást követően Magyarország kérheti, hogy kikerüljön az engedélyező országok köréből - azaz a fajtatulajdonos nem terjeszti ki az engedélyt Magyarországra - vagy tiltja az adott növény termesztését saját területén társadalmi vagy gazdasági okokból - közölte a GMO-kerekasztal elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.