8 mód, amit talán nem is ismert

Csodaszer a kamrában: nemcsak főzésre jó a hagyma!

A magyar konyhának szinte elengedhetetlen eleme a hagyma, anélkül bizony sok étel esetében igencsak bajban lennénk. De vajon tudja-e, mi mindenre használható ezen kívül a könnyfakasztó zöldség?

2015.04.13 10:19ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/tungphoto

A hagyma főzésben betöltött szerepét mindenki ismeri, számtalan étel kezdődik vagy fejeződik be ezzel a zöldségfélével. Azt is tudjuk róla, hogy nemcsak sós és fűszeres ételekhez használhatjuk, hanem az elkészítés különböző módjai révén édeskésebb jellegű ételekhez is kiváló kiegészítő lehet. Ám nemcsak a konyhában, pontosabban nemcsak a főzéshez használhatjuk a hagymát, az alábbiakban nyolc olyan helyzetet mutatunk be, amikor kifejezetten jó, ha van a farzsebünkben egy fej a csípős, könnyfakasztó zöldségből.

1. Kezelje a szúnyogcsípést!

Fotó: freedigitalphotos.net/Sweet Crisis

A hagyma segít csökkenteni a szúnyogcsípés okozta duzzanatot és enyhíti a viszketést is. Sőt, megelőzésképp is használható: erős illatanyaga taszítja nemcsak a szúnyogokat, de az egyéb rovarokat is. Ha már megtörtént a baj, tegyen darált hagymát közvetlenül a csípéssel érintett területre, hagyja ott pár percig, majd mossa le.

2. Grilltisztításra is kiváló

Fotó: freedigitalphotos.net/John Kasawa

Jön a jó idő, egyre többen és egyre többször szabadulunk ki a kertbe egy jó kis grillpartira. Igenám, de a vidám lakomázás után jön a rémálom, a grillrács letakarítása - már aki nem dobta végleg sutba a szerkezetet, mondván, ezen már soha többé nem lehet semmit sütni. A helyzet azonban nem reménytelen, ha van kéznél egy fej vöröshagyma: vágja félbe, és azzal dörzsölje át alaposan az elzsírosodott-elszenesedett rácsot és hagyja, hogy a hagymában lévő savak megtegyék a dolgukat, utána sokkal könnyebb lesz eltávolítani a maradványokat. Lehet, hogy néhányszor meg kell majd ismételni az eljárást - főleg a régebb óta fényét vesztett daraboknál -, de higgyék el, megéri!

3. Fényesítse ki a tompult evőeszközöket

Fotó: freedigitalphotos.net/Carlos Porto

Nemcsak a grillrácsra, de a kifakult evőeszközök újrafényesítésére is kiváló a hagyma. Persze ez csak átmeneti megoldás, a tartós fényesítésre professzionálisabb módszerekre lesz szükség, ám ha épp vendégségre készül és nem akar szégyent vallani a meghívottak előtt, egy kis hagymalé csodát tesz!

4. Süssön tökéletesen kerek tükörtojást!

Fotó: Idea Digezt

Az amorf pacaként szétfolyó tükörtojásnak is megvan a maga varázsa, van, aki kifejezetten szereti a ropogósra sülő széleket, de ha elegánsan szeretné feltálalni a nemcsak reggelire, de különféle ételek köreteként is kedvelt ételt, akkor jól jöhet egy nagy fej hagyma. Vágja vastagabb karikákra, és a tojást abba öntse bele a serpenyőben. Nemcsak megakadályozza a szétfolyást, de még egy kis extra ízt is ad a tojásnak, kóstolja meg, imádni fogja!

5. Használhatja napégés ellen

Fotó: freedigitalphotos.net/photoexplorer

Az erős napsugarak okozta leégést több okból is inkább megelőzni jó, mint utólag kezelni, de ha mégis elővigyázatlan volt és megtörtént a baj, akkor jó, ha van a közelben egy adag hagyma. Szeletelje fel vagy ha nagyobb területet érint az égés, vágja apróra, és tegye a kivörösödött részre, míg el nem múlnak a tünetek.

6. Elveszi az erős festékszagot

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Festés volt a lakásban és nem akar hetekig a büdösben aludni? Íme az ellenszer: vágjon fel néhány hagymát és helyezze el a szoba vagy lakás több pontján. Magába szippantja az erős vegyszerszagot, és bár igaz, hogy utána a szobában érezhető hagymaillat lesz, de nyugodjon meg: az sokkal gyorsabban elillan a végén, mint a festék!

7. Megőrzi az avokádó frissességét

Fotó: freedigitalphotos.net/Master isolated images

Félbevágott egy avokádót, de csak az egyik felét használta fel vagy ette meg? Nem kell aggódnia, hogy a másik fele megbarnul és órákon belül tönkremegy, csak tegye egy légmentesen lezárható edénybe és tegyen mellé egy darab hagymát - ezzel a módszerrel több napot is nyerhet. Hogy mi az oka, azt nem igazán lehet megmondani, valószínűleg a hagymában lévő kénes vegyületekkel van összefüggésben - ezek okozzák egyébként a könnyezést is, amikor a hagymát daraboljuk, és ugyanezt a vegyületet használják sok tartósítási eljárás során is. Jó hír, hogy a hagyma illatát és ízét nem veszi át az avokádó, bár ha valaki túlzottan érzékeny, azoknak nem árt egy próbát tenni, mielőtt rendszeresítik ezt a módszert.

8. És végül: segít kihúzni a szálkát!

Fotó: TipSnips

Ugye mindenki ismeri azt a bosszantó és fölöttébb kellemetlen érzést, amikor szálka megy az ujjába, de olyan mélyen belefúródik, hogy minden, a kihúzására tett próbálkozás kudarcot vall, sőt, csak egyre mélyebbre fúródik a gonosz kis fadarab? Legközelebb próbálja ki a következőt: mielőtt piszkálni kezdené a szálkát, tegyen rá egy szelet frissen vágott hagymát, állítólag a felszínre húzza a szálkát, ahol már könnyen megfoghatjuk és kihúzhatjuk. Ugyan ezt a módszert nem próbáltuk ki, de várjuk olvasóink tapasztalatait, ha esetleg összetűzésbe kerültek egy szúrós deszkával!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.