Egészségtelen a magyar étrend

El kell költöznie, ha egészségesen akar étkezni?

A legegészségesebb az étrend az afrikai Csádban és Sierra Leonéban, ott fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és teljes kiőrlésű gabonát.

2015.04.10 08:24ma.hu
Shutterstock fotó

Egy kutatás szerint a világ második legegészségtelenebb étrendje a magyar. Nem vigasztal, de első az örmény, harmadik pedig a belga – derült ki a Kossuth Rádió Napközben című műsorából. A kutatók 197 ország közel 4,5 milliárd ember étkezési szokásait vizsgálták nemrég. Mint írták, a belgákat a csokoládéról és a gofriról, a magyarokat a gazdagon fűszerezett gulyáslevesről ismerik a világban.

A legegészségesebb az étrend az afrikai Csádban és Sierra Leonéban, ott fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és teljes kiőrlésű gabonát. A kutatás megállapította azt is, hogy számos gazdag országban, úgymint Anglia, Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland, néha a leggyengébb minőségű az átlagos étrend, mivel a legnagyobb az egészségtelen ételeket fogyasztók aránya.
Hallgassa meg!

Ezekben az országokban sok előre elkészített ételt esznek, és mivel nagyon széthúzódik a készítés és a fogyasztóhoz való eljutás közötti idő, adalékanyagokat használnak fel, hogy meggátolják a megromlását. Felgyorsult a világ, mindenki rohan, a fejlett országok lakossága túlságosan kényelmes, és nagy a csábítás, ezért akkor is esznek az emberek, ha valójában nem is éhesek - magyarázta Bálint Márta dietetikus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A jelenség Magyarországon is megfigyelhető. A magyarok nem táplálkoznak változatosan, a rántott hús, a paprikás krumpli, a rakott krumpli nem tartozik az egészséges ételek közé, ráadásul kevés zöldséget és halat fogyasztunk - tette hozzá Horváth Tamás, a Michelin-csillagos Borkonyha étterem tulajdonosa. Az anyagi helyzet komoly befolyásoló tényező, a magyarok többsége először a termék árát nézi meg, a minőség így háttérbe szorul.

Ráadásul az elkészítéssel is problémák vannak - folytatta: a rántás, a panírozás és bőséges zsiradék használata helyett lehetne párolni, roston sütni az ételeket. A főzelékeknek a friss zöldségekről kellene szólniuk, hideg vajjal kell sűríteni őket, liszt nélkül. Többet kellene pirítani, amelynek során egyrészt illóanyagok szabadulnak fel, másrészt kevesebb sóra van szükség utána. A salátákat jobb, ha nem sok cukorral meghintett öntettel borítjuk le, hanem olívaolajjal, almaecettel vagy borecettel locsoljuk meg - sorolta a lehetséges megoldásokat Horváth Tamás.

Ezzel egyetért Bálint Márta is, aki szerint akár a gulyáslevest is el lehet készíteni egészséges módon, kevesebb sóval, zsiradékkal és marha- helyett pulykahússal. Úgy vélekedett, a változatosság és a mértékletesség az alfája és az ómegája mindennek, az étkezés legyen élvezet, jó minőségű, mindehhez persze megfelelő ismeretek szükségesek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.