150 év alatt 20 centit nőttek

A hollandok a legmagasabbak a világon

A hollandok a 18. században a legalacsonyabbak voltak, de 150 év alatt átlagos magasságuk 20 centiméterrel nőtt.

2015.04.09 18:15MTI

A hollandok a legmagasabbak a világon, amit a kedvező környezeti adottságokkal és a természetes szelekcióval magyaráznak a Királyi Társaság Proceedings B tudományos folyóiratának legutóbbi számában megjelent tanulmány szerzői. A holland nők átlagos magassága jelenleg 171, a férfiaké 184 centiméter.

A tanulmány szerint a 18. századi Európában a hollandok még a legalacsonyabbak voltak: átlagos magasságuk csak a 165 centimétert érte el. Az elmúlt 150 év alatt átlagos magasságuk 20 centiméterrel nőtt, míg az amerikaiaké csak 6-tal – mutat rá Gert Stulp, a London School of Hygiene and Tropical Medicine népegészségügyi kutatója által vezetett kutatás. A tanulmány utal rá, hogy az emberi magasság általában örökletes.

A tanulmány a hollandok magas termetét környezeti tényezőkkel, benne az egészséges táplálkozással hozza összefüggésbe, hozzátéve, hogy egyidejűleg a természetes kiválasztódás is szerepet játszott kialakulásában.

A természetes kiválasztódás és a testmagasság közötti összefüggés feltárásához különféle adatokat (családi állapot, életben maradt gyermekek száma, anyai életkor az első gyermek születésekor) vetettek egybe több mint 94 ezer 500 embernél, akik 1935 és 1967 között Hollandiában éltek.

Az adatokból kiderült, hogy az elmúlt három évtizedben legtöbb gyermekük a magas férfiaknak és a közepes termetű nőknek született.

A legtermékenyebbek az átlagosnál hét centiméterrel magasabb férfiak voltak, a legkevésbé termékenyeknek az átlagnál 14 centiméterrel alacsonyabbak bizonyultak. Mivel az átlagosnál magasabbaknak több gyermekük lehetett, így feltehetően az utódok is magasabbak lesznek – magyarázta Gert Stulp, aki elmondta, hogy megfelelő felszereltség híján a kutatók genetikai elemzéseket nem végeztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.