Speciális továbbképzést kapnak a taxisofőrök

Védőangyalok az utakon - Ön ismeri az újraélesztés zenéit?

Magyarországon évente 20-25 000 embert veszítünk el hirtelen szívhalál következtében. Bár az alapvető életmentési technikákat egyre többen ismerik, de még mindig kevesen merik használni.

2015.04.09 14:00ma.hu
Gumilabdán is gyakorolható az életmentés (Fotó: Arterego)

A statisztikák szerint Magyarországon évente 20-25 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, pedig közülük sokak életét meg lehetne menteni, ha azonnal szakszerű segítséget kapnának. A tavaly elindult TEVAgy a Hős! elnevezésű program épp azt a célt tűzte ki, hogy minél több emberrel megismertessék a legfőbb teendőket, ha efféle vészhelyzettel találkoznak, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy hiába tanulják meg egyre többen az újraélesztési egyszeregyet, még mindig nagyon kevesen merik éles helyzetben használni.

A kampány szervezői ezért most egy speciális programot is elindítottak, mégpedig az egyik legnagyobb fővárosi taxitársasággal karöltve: közel ezer sofőr kap különleges kiképzést, melynek lényege, hogy nem a hagyományos újraélesztési technikákat magyarázzák el nekik újra - hivatásos sofőrként ezt amúgy is tudniuk kell és időről időre számon is kérik rajtuk -, hanem kifejezetten a szívmasszázsos újraélesztést sajátíthatják el.

Fotó: Arterego

A hirtelen szívmegállások esetében az első négy perc a legkritikusabb - tudta meg a ma.hu Klupács Péter mentő-technikustól, a TEVAgy a Hős! program egyik vezetőjétől. Ha ebben a négy percben nincs a beteg mellett valaki, aki el is kezdi a szívmasszázst, akkor vagy nem lehet visszahozni az életbe a beteget, vagy olyan mértékű agysejtelhalás következik be, hogy az ennek következtében létrejövő károsodások visszafordíthatatlanok.

"A Főtaxi munkatársai a mindennapi munka során egész Budapestet keresztül-kasul szelik, és rengeteg emberrel találkoznak. Évente összesen 81 millió km-t tesznek meg autóikkal. Így ha a baj a közelükben történik, vagy éppen a saját utasukkal, akkor a képzésnek köszönhetően azonnal meg tudják kezdeni az újraélesztést és a mentő kiérkezéséig fenn tudják tartani a keringést, mely a sikeres újraélesztés utáni teljes élet egyik alappillére" - magyarázza a szakember.

Klupács Péter és Mészáros Zalán (Fotó: Arterego)

Szunomár Tibor vezérigazgató az innovációt és a példamutatást emelte ki, ami elmondása szerint a társaság legfőbb jellemzője az alapítástól kezdve, így most sem volt kérdés, hogy első taxitársaságként csatlakoznak a programhoz és sajátítják el a szívmasszázs szakszerű technikáját. "Hirtelen szívhalál esetén nincs idő a tétovázásra" - fogalmazták meg a program kitalálói, most pedig azt bizonyították be, hogy az újraélesztés szakszerű mozdulatai, intenzitása és ritmusa egy gumilabdával és egy 100 BPM-es zene segítségével is könnyedén elsajátítható.

"A statisztikák igen riasztóak, hiszen naponta 70 ember, azaz óránként 2-3 ember hal meg hirtelen szívhalálban, mert nincs a helyszínen olyan személy, aki segíteni tudna. Míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben. Ezen szeretnénk változtatni!" - mondja Klupács Péter.

Ezek a zenék adhatják meg a jó ütemet



A legismertebb 100 BPM-es dal a néhány hónapja híressé vált újraélesztési kampányfilmben is emlegetett Stayin' Alive, a Szombat esti láz című film betétdala, de az alábbiakban további dallistát találnak a megfelelő ritmushoz.

1. Beyoncé – Crazy In Love
2. Justin Timberlake – Rock Your Body
3. Shakira – Hips Don’t Lie
4. KT Tunstall – Suddenly I See
5. Natasha Bedingfield – Unwritten
6. Maroon 5 – She Will Be Loved
7. Rihanna & Elephant Man – Pon de Replay
8. Stevie Wonder – Superstition
9. ABBA – Dancing Queen
10. Linkin Park – Breaking the Habit

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.