Külön technikát dolgoztak ki nekik

Otthon kezelik tovább az izomsorvadásos fiút

A fiatalember ápolását szülei vállalták, a kórház pedig minden segítséget megad hozzá.

2015.04.09 06:56ma.hu

Kevés olyan lélegezető géphez kötött beteg van, aki elhagyhatta a kórházat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 24 éves Dávid a második, akit a héten hazaengednek az intézményből úgy, hogy lélegeztető gépre van kapcsolva – közölte a Kossuth Rádió Közelről című műsora. A fiatalember ápolását szülei vállalták, a kórház pedig minden segítséget megad hozzá. A megyei egészségügyi intézmény intenzív osztályának orvosa és munkatársai kidolgozták azt a technikát, amellyel az izomsorvadásban szenvedő fiú otthon is biztonságosan kezelhető. Azt mondják: sokat számít, ha a beteg hosszú idő után hazakerülhet.

A 24 éves Dávid 9 hónapja él lélegeztető gép segítségével. Édesanyja, Szalkai Sándorné mindennap meglátogatja fiát. Az alapbetegsége izomsorvadás, de kapott egy tüdőgyulladást, utána került az intenzív osztályra. 8 éves koráig még tudott járni, utána került tolókocsiba. Iskolába járt, leérettségizett, majd diplomát szerzett, nagyon értett a számítógéphez - mesélte róla édesanyja.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház intenzív osztályának főorvosa, Ökrös Ilona munkatársaival kidolgozta az otthonlélegeztetés módszerét. Szerinte mentálisan sokat jelent a betegnek az otthoni környezet. A főorvos kifejtette: olyan esetekben, amikor kórházi aktív gyógykezeléssel a beteget valamilyen oknál fogva nem lehet a lélegeztető géptől elválasztani, ahogy jelen esetben is, és a család vállalja az otthon történő ápolást és lélegeztetést, akkor szigorú szakmai és szervezési körülmények között haza lehet bocsátani a pácienseket. Először 7-8 évvel ezelőtt, a kórház gyermek-intenzív osztályáról bocsátották haza az első gyerekeket, az első felnőtt 2009-ben mehetett haza; Dávid a második - emlékezett vissza.

Közel egy éve, 2014 júliusától fekszik az osztályon, egyre inkább előrehaladó izombetegség miatt. Orvosilag bizonyos, hogy a légző izmok működése nem tér majd vissza. Védeni kell a fertőzéstől, és szerető otthoni környezetben évekig fent lehet tartani a lélegeztetést - mutatott rá a főorvos.

Dávid szülei boldogan vállalták egyetlen fiúk otthonápolását, de van bennük félelem is. Éppen ezért egy szakápolót keresnek múcsonyi otthonukba, legalább egy hónapig. Biztonságot nyújtana még csak a jelenléte is - mondta az édesanya.

Ökrös Ilona szerint van azért félnivalója a családnak, hiszen egy lélegeztetett betegről van szó, ugyanakkor mind szakmailag, mind szervezetileg biztonságosan igyekeznek körülbástyázni őket, hogy minden eshetőségre adottak legyenek a körülmények. A kórház bérli a megfelelő lélegeztető gépet, ezen felül biztosít légúti leszívásos készüléket és oxigénpalackot; a szülőket megtanították a gépkezelésre. Az otthonlélegeztetés nem arról szól, hogy a kórház „szabadulni akar a betegekről”, továbbra is vállalja a kezelést, de csak a szülőkkel együtt lehet azt folytatni - húzta alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.