Új jelölés könnyíti meg az eligazodást

Ételallergiás? Segít a Mentes és Finom védjegy!

A közeljövőben egy új jelölés segít eligazodni az ételallergiásoknak az allergénmentes élelmiszerek útvesztőjében. A Mentes és Finom emblémát éttermek, cukrászdák, pékségek, kávézók vagy pizzériák ajtóin is láthatjuk majd.

2015.04.06 12:00ma.hu

Az utóbbi időben új emblémákkal találkozhatunk számos étterem, pizzéria, cukrászda és egyéb üzletek ajtaján, a Mentes és Finom védjegy garanciát ad arra, hogy a betérő vendég biztosan allergénmentes ételekből választhat. A védjegy kiötlőjével, dr. Babai Lászlóval beszélgettünk.

Hogyan született a Mentes és Finom ötlete?

Az Allergiamentes Életért Alapítvány 2010-es elindulása óta több programot is szerveztünk, amivel az allergiás, asztmás betegek mindennapjait igyekeztünk könnyebbé tenni. A táplálékallergiások, ételintoleranciában szenvedők számának növekedése kapcsán úgy gondoltuk, hogy fontos kidolgozni egy olyan rendszert, ami gyakorlati segítséget nyújt. Az alapítvánnyal kapcsolatban álló betegek igényeit figyelembe véve kezdtük el megszervezni a Mentes és Finom védjegyet.

Mire számíthat a beteg, ha védjeggyel ellátott üzletben vacsorázik, vagy vásárol?

Sajnos elég sok a negatív tapasztalat az allergénmentesként címkézett élelmiszerekkel kapcsolatban. A termék készítője a legtöbb esetben nincs tisztában azzal, hogy a gluténmentesség eléréséhez például nem elegendő a hagyományos lisztet gluténmentesre cserélni, az elkészítés módja is lényeges. Az allergén nagyon sok esetben az alapanyagok tárolása, vagy sütés-főzés közben kerül az ételbe. Allergiásoknál, ételérzékenyeknél pedig már egészen kis mennyiség is tüneteket okozhat.

A Mentes és Finom embléma megszerzése garantálja – amennyiben az adott vendéglátóhely vállalja az auditálási folyamat elvégzését –, hogy tud és akar allergénmentes élelmiszert a vásárló számára ki- vagy felszolgálni, és a védjeggyel ellátott étel garantáltan mentes az emblémán feltüntetett allergéntől. A védjegy egy évre érvényes, 12 hónap elteltével az audit megismétlésére kerül sor.

Milyen allergénekre igényelhető védjegy?

Első körben a védjegy a leggyakoribb allergénekre terjed ki: glutén-, tejfehérje-, laktóz-, tojás- és szójamentes emblémát biztosítunk.

A védjegy igényléséhez számíthat-e gyakorlati segítségre is a vendéglátóhely az Alapítványtól?

Természetesen igen, hiszen a védjegy lényege épp a biztonságos étkezés lehetőségének terjesztése. Célunk az allergén élelmiszereket helyettesítő alapanyagok megismertetése, a mentes sütés-főzés lépéseinek és praktikáinak bemutatása, az ételek, főzéshez használt eszközök tárolásától egészen az étel elkészítéséig. Jelenleg folyamatban van a sütés-főzés tanfolyamok szervezése, ahová az érintett vendéglátóhelyek szakemberei mellett szívesen látjuk majd a szülők, gyakorló édesanyák, vagy maguk az érintettek, ételallergiával, intoleranciával küzdők jelentkezését is.

A fővárostól távolabb élők számára is elérhetőek lesznek a Mentes és Finom keretén belül nyújtott szolgáltatások?

Terveink szerint igen, a védjegy kidolgozásában több, az ország távolabbi pontjain működő szervezet segítségét is kértük. A Mentes és Finom működtetésében, fenntartásában, terjesztésében az Alapítvánnyal együttműködésben részt vesz a veszprémi Táplálék Érzékenyek Alapítvány, a Vas megyei Lisztérzékenyek Érdekvédelmi Egyesülete (Szombathely), a Lisztérzékenyek Békés megyei Közhasznú Egyesülete (Békéscsaba), "Cöli" Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesülete (Szeged), a Dietetikusok Országos Szövetsége, a Lisztérzékenyek Érdekvédelmi Egyesülete és a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság. Idővel mind szélesebb lefedettséget szeretnénk biztosítani az érdeklődők részére, az ország egész területén. Reményeink szerint egyre több helyen találkozhatunk majd a Mentes és Finom logóval, a fővárosban és vidéken egyaránt.

Bővebb információ:
www.mentesesfinom.hu
https://www.facebook.com/MentesEsFinom

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.