Surprised face

Döbbenten jobban tanul a gyerek

Egy frissen megjelent tanulmány szerint jobban tanulnak a kicsik, ha meglepő dolgot tapasztalnak. Meglepő és tanulságos.

2015.04.04 14:59ma.hu

Egy csecsemő számára minden vicc új, tartja a régi mondás, ami arra azonban nem tér ki, hogy gyorsabban meg is tanulják azt. A nagy titok a dolog mögött nem más, minthogy a csöppségek számára a világ egy hihetetlenül bonyolult valami, aminek megértése közben a már megszerzett tapasztalataik alapján próbálnak előrejelzésekbe bocsátkozni. Ezt állítják legalábbis Aimee E. Stahl és Lisa Feigenson kognitív pszichológusok.

A tudósok szerint mikor új, meglepő helyzettel találkoznak, a babák megpróbálnak minél többet tanulni a dologból. Egy meglepődött gyerek sokkal jobban tanul, mert nem a memorizálás a célja, hanem az őt körülvevő világ megismerése.

Állításukat egy 11 hónapos babákkal elvégzett kísérletsorozat eredményeként tárták a nagyvilág elé. A teszt során egyszerre alkalmaztak kiszámítható és meglepő szituációkat. Először legurítottak egy labdát egy rámpán, amit a végén lévő fal megállított. Később ugyanaz a labda simán átgurult a falon. Ez utóbbi kísérlet során a gyerekek sokkal jobban odafigyeltek és tanulták meg azokat a dolgokat, amiket a kutatók mondtak el nekik.

„A kicsik viselkedése nem egyszerűen reakció az újdonságra, hanem egy sokkal mélyebb próbálkozás megismerni a világ egy olyan aspektusát, ami nem a várakozásaiknak megfelelően működött” – mondta Stahl.

Talán nem túlzás kijelenteni, ez a képesség tette lehetővé az ember számára, hogy a bolygó domináns fajává váljon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.