Programajánló

Elindult a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

Ismét közlekedik a Széchenyi Múzeumvasút a nagycenki Széchenyi-kastély és Fertőboz között.

2015.04.04 09:00MTI

A kisvasutat működtető GYSEV Zrt. szóvivője, Rázó László felidézte, hogy a 3,6 kilométeres, 760 milliméter nyomtávolságú pálya 1972-ben készült el. Építését 1970-ben azért kezdték meg, hogy az évszázad elején rohamosan csökkentő hazai kisvasutak értékét megőrizzék.

A forgalomban lévő személykocsik egykori kisvasutak, gazdasági vasutak felszámolásával kerültek Nagycenkre. A múzeumvasút nagycenki végállomása mellett működik egy játék- és vasútpark, amelyben a Magyarország egyes vidékein egykor közlekedtetett mozdonyokat, vasúti kocsikat lehet megnézni, emellett ki lehet próbálni a vonathintát és a gőzös-mókuskereket.

A kisvasút személyzetét az indulás évétől a rendszerváltásig úttörők, ma gyermekvasutasok adják. A vagonokat október végéig havonta egy hétvégén az András nevet viselő gőzmozdony vontatja, a többi időpontban a Kiscenk nevű dízelmozdony.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.