"Örülünk, hogy tanulhattunk az esetéből"

Fertőtlenítőt injekcióztak a lábába, le kellett vágni

Amputálni kellett egy nő lábát, miután tévedésből a kórházban fertőtlenítőszert injekcióztak bele. A tragikus tévedésnek azonban mégis volt egy haszna - igaz, ez Gina lábát már nem hozza vissza.

2015.03.30 20:02ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Simon Howden

Összekeverték a nővérek a flakonokat, és tévedésből fertőtlenítőszert injekcióztak egy csak Gina néven emlegetett beteg lábába, ami miatt a nőnek amputálni kellett a végtagját - derült ki egy jelentésből, amelyet a brit parlament egészségügyi ombudsmanjának nyújtottak be nemrégiben. A végzetes hiba még 2013-ban történt a Doncaster Royal Informary nevű intézményben, ám morbid módon a kórházi vezetők mégis pozitívan tekintenek Gina esetére, ugyanis az amputációval végződő tévedés olyan hibákra mutatott rá, amelyeket az eset után néhány szabvány megváltoztatásával szinte teljesen ki tudtak küszöbölni - azért csak szinte, mert még a leggondosabb szabályok mellett is bármikor bekövetkezhet valamilyen hiba, de 2013 óta nem történt ilyesmi.

Bár a láb levágása Gina számára különösen tragikus esemény volt, mégis igent mondott a felkérésre, hogy vegyen részt a brit egészségügyi hatóság által jegyzett oktatófilm elkészítésében, a filmnek nem véletlenül adták "Az emberi tényező: Gina történetének tanulságai" címet. A Doncasteri és Bassetlaw-i Kórházak orvosigazgatója, Sewa Singh azt mondta, örül, hogy Gina történetének kivizsgálása által egy sokkal biztonságosabb rendszert sikerült kialakítani. "A betegek biztonsága a legelső, és ha vannak is hiányosságok, meg vagyunk győződve róla, hogy alapos vizsgálatot végzünk, az eredményeket pedig megosztjuk a betegekkel és a családtagokkal, valamint biztosítjuk a felelősségteljes tanulást" - mondja az igazgató.

A tavaly szeptemberben bemutatott oktatóvideó elkészítésében szorosan együttműködtek Ginával és a férjével, így még nyomatékosabban tudják a kórházi alkalmazottaknak felhívni a figyelmét, hogy a betegek biztonsága mennyire fontos. Most az a cél, hogy szélesebb körben is ismertté tegyék az új biztonsági szabályokat. "Az inspiráló videót széles körben szeretnénk terjeszteni mind a szervezeten belül, mind más kórházakban, hogy senkinek se kelljen átmennie ugyanezen az élményen" - tette hozzá.

A brit Egészségügyi Minisztérium szerint évente több mint 12 ezer kórházi haláleset elkerülhető lenne. Az NHS-nél minden évben több mint 10 ezer súlyos esetet jelentenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.