Megküzdött a változó korral, de sikerült

Nyertes Zsuzsa háborút indított a klimax ellen

Nők ezrei küzdenek a mellrák, a méhnyakrák és a meddőség ellen, mégis van valami, ami mindegyiküket érinti. Előbb utóbb minden nő életében eljön a változó kor, de egyre többen tudják, hogy ez nem jelent egyet a kellemetlenséggel.

2015.03.30 11:11ma.hu

Előbb-utóbb minden nő életében eljön a változó kor, de a legtöbben nem is tudják, hogy ez nem csupán arról szól, hogy a menstruáció megszűnik. Nyertes Zsuzsa most mozgalmat indított a nőkért, hogy saját tapasztalatait megosztva bátorítsa nőtársait arra, hogy ne essenek kétségbe, van megoldás a klimax tüneteinek a csökkenésére.

"A menopauza előtti és utáni időszak a nők többségénél átlagosan 44-55 éves korban zajlik le. A havi vérzés megszűnése nálam is számos tünettel járt, én sem voltam fiatal, számítottam rá, hogy előbb-utóbb szembe kell néznem a változással, de nem gondoltam, hogy ilyen nehezen megy majd a küzdelem. Hőhullámaim voltak, szédültem, ingerlékenyebb voltam, mint máskor és alig tudtam aludni. Mindemellett megviselt, hogy teljesen rendszertelen lett a ciklusom" – meséli Nyertes Zsuzsa, aki az Őszintén a klimaxról című programjával lelket önt azokba a nőkbe, akik szinte már ki sem mernek jönni az otthonukból a menopauza kellemetlenségei és a depresszió miatt.

A színésznő pontokba szedte praktikáit, így egyszerű áttekintést ad azoknak, akik gyors megoldást szeretnének, ugyanis vannak olyan nők, akiknél akár hónapokig, de évekig is eltarthat a klimax.

Változtass az étrendeden! Tudható, hogy számtalan zöldség van, amelyik jó hatással van a változó szervezetre. Ilyen például a párolt vadrizs, a brokkoli és a magvak, például a lenmag, a szója és a lencse. Más országokban, más kultúrákban a nők másként élik meg a változó kort, kevésbé szenvednek a tünetektől. Tudósok kutatásai eredményeként megállapítható, hogy ennek oka az étrendjük.

Testmozgás nélkül nem tudjuk csökkenteni a tüneteket. Tornázzunk, mert a gyakorlatok segítenek a testi-lelki béke megteremtésében. Több oxigén jut a szervezetünkbe, és sport közben boldogsághormon árad szét a zsigereinkben. A legjobb, ha a szabadban sportolunk vagy egy jót túrázunk a hegyekben.

Egyen barátcserjét! Az elmúlt években tudományos kutatások mutattak rá arra a tényre, hogy bizonyos növények olyan biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, amely kémiai szerkezete az eredeti természetes állapotában megegyezik a női hormonokéval. Ilyen növény például a Földközi-tengernél honos barátcserje. A barátcserje észrevétlen segítség a női problémákra, már évszázadok óta. "Több barátnőm javasolta, rajtam is segített. A kislányomnak például egyáltalán nincsenek menstruációs görcsei, mióta ő is elkezdte szedni a barátcserjét" – mondja Nyertes Zsuzsa.

Pótoljuk a vitaminokat! Az idő múlásával a szervezetünk vitaminkészletei kiürülnek, ami csontritkuláshoz is vezethet. Együnk sok gyümölcsöt a zöldségek mellé, olyanokat, amikben van B- és D-vitamin. Kerüljük teljes mértékben a dohányzást és az alkoholfogyasztást, mert ezek csak felerősítik a tüneteket.

Töltsük az időnket azokkal, akiket a legjobban szeretünk! "A családom olykor rám sem ismert, teljesen bezárkóztam, igazi házisárkány lettem, mindenen idegeskedtem. A munkámban sem találtam meg az összhangot, és egy közeli barátom halála is szörnyen megviselt. Csak a szeretteim mellett tudtam elfelejteni a problémákat, nekik is sokat köszönhetek."

Nyertes Zsuzsa ezzel a programmal bebizonyította, hogy sok hiedelem ellenére van gyors és hatékony segítség a menopauzára. Közönségtalálkozókon őszintén meséli el saját történetét, megosztja tanácsait másokkal. "Ma már úgy érzem, újra a legjobb formámat tudom hozni, otthon és a színpadon is, és ezt a barátcserjének köszönhetem, mert rátaláltam egy olyan természetes gyógymódra, aminek a mellékhatásai miatt nem kell aggódnom. Nagy segítség volt számomra, hogy nem kell magas hormontartalmú gyógyszereket szednem, hiszen mindig is a természetesség híve voltam" – tette hozzá a művésznő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.