Riadalom

Ezeket a kaliforniai borokat perlik magas arzéntartalmuk miatt

Egymástól függetlenül három laboratórium mérései is azt bizonyítják, hogy a borok "veszélyesen" sok, egyes esetekben az elfogadhatónál 500 százalékkal több szervetlen arzént tartalmaznak.

2015.03.28 09:00MTI

Huszonnyolc kaliforniai borászatot perelt be két házaspár a boraik állítólag túlságosan magas arzéntartalma miatt - közölte híroldalán pénteken a CNN amerikai hírtelevízió.

A felperesek ugyan nem tudnak halálesetekről vagy megbetegedésekről, de azt állítják, hogy azok, akik a 83 olcsó és népszerű borfajtát forgalmazó cégek termékeit fogyasztják, "a tudtukon kívül az arzénnak való kitettség (kísérleti) tengeri malacává válnak".

Állításuk szerint egymástól függetlenül három laboratórium mérései is azt bizonyítják, hogy ezek a borok "veszélyesen" sok, egyes esetekben az elfogadhatónál 500 százalékkal több szervetlen arzént tartalmaznak. Ez szerintük azt jelenti, hogy napi egy-két pohárnyi arzénnal szennyezett bor veszélyes mérgezést okozhat a fogyasztónál.

A március 19-én benyújtott keresetben a felperesek anyagi kártérítést követelnek, valamint azt, hogy a bíróság kötelezze az alpereseket a borok címkéin feltüntetni azt, milyen veszélyes a szervetlen arzén fogyasztása.

A per híre némi riadalmat keltett a fogyasztók körében, akik a közösségi oldalakon osztották meg, hogy az mely márkákat érinti. Ezek közé tartozik egyebek között a Barefoot, a Cupcake, a Franzia, a Flipflop, a Rex Goliath és a Korbel valamint a Trader Joe's áruházlánc olcsó Charles Shaw Zinfandelje.

Az alperesek többsége a CNN-nek azt állította, hogy a boraik fogyasztása ártalmatlan az egészségre, mások a folyamatban lévő bírósági eljárásra hivatkozva nem kívántak nyilatkozni, ismét mások pedig a Kaliforniai Borintézet elnevezésű kereskedelmi csoporthoz irányították át a kérdéseket, amely szerint "hamisak és félrevezetőek" a felperesek állításai.

Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szerves, vagy a természetben előforduló arzént "alapvetően ártalmatlannak" minősítette, ám az elem szervetlen változata amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint karcinogén.

Az FDA az ivóvíz esetében egymilliárdból tíz egységben határozta meg a legmagasabb elfogadható arzéntartalom egységét. A felperesek ezt vették alapul, amikor azt állítják, hogy az olcsó kaliforniai borok "túlnyomórészt" szervetlen arzén tartalmaznak, amit a borászatok "felelősségteljes borkészítési eljárásokkal" és "kifinomult mérőfelszereléssel" ki tudnának küszöbölni.

Az alperesek és szakértők azonban megkérdőjelezik, hogy lehet-e az ivóvíz esetében meghatározott EPA-szabványt a borok esetében is alkalmazni. A CNN rámutatott, hogy a kaliforniai borokat importáló országok saját szabványt alkalmaznak. A kanadaiak egymilliárdból száz, az európai országok pedig kétszáz egységben határozták meg a bor megengedhető arzéntartalmát, ami a 10-, illetve a 20-szorosa az amerikai ivóvíz-szabványnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.